05:31 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» («Open Skies»), απόφαση που πυροδότησε ντόμινο εξελίξεων.

Η Ρωσία σκοπεύει να μείνει πλήρως συμμορφωμένη με τις προβλέψεις της Συνθήκης Ανοιχτών Ουρανών για όσο καιρό παραμένει εν ισχύ και αναμένει και από τους άλλους συμμετέχοντες να τη σεβαστούν επίσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Οι ΗΠΑ αναμένεται σήμερα να υποβάλουν επίσημη ενημέρωση αποχώρησης από τη Συνθήκη με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία την παραβιάζει. Το εξάμηνο που θα ακολουθήσει, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην παύση της συμμετοχής τους στη συμφωνία που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να διενεργούν στρατιωτική επιτήρηση πτήσεων στον εναέριο χώρο των άλλων.

«Η  προσέγγιση πρέπει να είναι ρεαλιστική. Όσο η Συνθήκη παραμένει ενεργή, σκοπεύουμε να συμμορφωνόμαστε πλήρως με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή» δήλωσε ο Γκρούσκο όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία σκοπεύει να συζητήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ με τα άλλα συμμετέχοντα κράτη.

«Υποθέτουμε ότι όλες οι άλλες χώρες θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο και θα έχουν ευσυνείδητη προσέγγιση στις υποχρεώσεις που έχουν ως συμμετέχοντες στη συμφωνία» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει το αμερικανικό «κατηγορώ», ισχυριζόμενη μάλιστα, ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή, η οποία προέβαινε σε τακτικές παραβιάσεις της «Open Skies».

Τι προβλέπει η συνθήκη

Η Συνθήκη, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Tags:
Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί, Συνθήκη Open Skies, συνθήκη, αποχώρηση, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK