05:07 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ρωσία διερευνά τρόπους για να απαντήσει στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» («Open Skies») σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Η Ρωσία εξετάζει διάφορα σενάρια αντίδρασης στην απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς, δήλωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» («Open Skies»), απόφαση που πυροδότησε ντόμινο εξελίξεων. 

«Αυτή τη στιγμή, ασχολούμαστε με την ανάλυση διαφόρων επιλογών, έχουμε μια ανοιχτή προσέγγιση, δεν έχουμε πουθενά να ιαζόμαστε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα μπορούσαν να κάνουν ό, τι θέλουν. Αυτή είναι μια χώρα που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη διεθνή νομοθεσία ούτε τις δικές της υποχρεώσεις σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας για τη συνθήκη.

«Η Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς (OST), στην οποία η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της συμβατικής ευρωατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Αποδίδουμε σημασία στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης και σύμφωνα με τον σκοπό της από όλα τα κράτη Μέρη. Ευχόμαστε η συνέχιση της Συνθήκης να εξυπηρετήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια », ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού πουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι.

Εν τω μεταξύ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο Μπράιαν, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να συνεργαστούν ενεργά με τη Ρωσία για μια νέα Συνθήκη Στρατηγικής Μείωσης Όπλων.

Τι προβλέπει η συνθήκη

Η Συνθήκη για Ανοιχτούς Ουρανούς, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Tags:
Τουρκία, ΗΠΑ, διπλωματία, Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK