05:53 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Με καυστικό τρόπο απάντησε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για παραβίαση της Συνθήκης Ανοιχτών Ουρανών (Open Skies Treaty) από τη Μόσχα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, απάντησε στους αμερικανικούς ισχυρισμούς για «παραβίαση της Συνθήκης Ανοιχτών Ουρανών (Open Skies Treaty) από τη Μόσχα». 

Έτσι, ο Ριαμπκόφ δήλωσε το εξής στο Channel One το Σάββατο (23/05):

«Όταν η διοίκηση του [Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ ξαφνικά υπονοεί ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αεροσκάφη στο πλαίσιο της Συνθήκης Open Skies για να καθοδηγήσει όπλα και πυραύλους, αυτό προκαλεί μεγάλη διασκέδαση στα κεντρικά γραφεία της Μόσχας».

Υποστήριξε, ακόμα, ότι ο εικονικός εξοπλισμός στα αεροσκάφη αναγνώρισης δεν μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να επικεντρωθεί σε στόχους, ειδικά όχι με παρατηρητές από το κράτος υποδοχής, οι οποίοι ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν, την Παρασκευή (22/05) ότι θα αποχωρήσουν από τη συνθήκη του 2002 σε έξι μήνες, εκτός εάν η Ρωσία επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση.

Η Ρωσία αρνήθηκε να παραβεί τους όρους του συμφώνου που στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ 34 χωρών.

Τι προβλέπει η συνθήκη

Η Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής -μικρής κλίμακας- άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Tags:
Συνθήκη Open Skies, ΗΠΑ, Ρωσία, Σεργκέι Ριαμπκόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK