11:51 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 80
Βρείτε μας

Έκτος ελέγχου είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ με τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, με την αστυνομία να καταστέλλει τις κινητοποιήσεις, ενώ μάλιστα έχουν τραυματιστεί και πολλοί δημοσιογράφοι.

Οι αμερικανικές αρχές στη Μινεάπολη, σήμερα Κυριακή, «ψέκασαν» με χημικά στο πρόσωπο έναν ανταποκριτική της RIA Novosti κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, μια ενέργεια που η Μόσχα θεωρεί ως αδικαιολόγητη χρήση αστυνομικής βίας.

Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτες ευρύτερα τις βίαιες πρακτικές που χρησιμοποιούνται εναντίον των διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής των ΗΠΑ, ειδικά σε βάρος των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις και κατέχουν κάρτα τύπου.

Σημειώνεται πως ο Μιχαήλ Τοούργκιεφ, ανταποκριτής της RIA Novosti, ο οποίος τραυματίστηκε ενώ εκτελούσε το καθήκον του, δήλωσε ότι η αστυνομία στη Μινεάπολη που σκόπιμα χρησιμοποιήσε σπρέι πιπεριού σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, το περιστατικό συνέβη ήδη μετά τη διάλυση της διαμαρτυρίας.

«Ανησυχούμε για την αυξανόμενη αστυνομική βία και τις αδικαιολόγητες συλλήψεις δημοσιογράφων κατά την κάλυψη διαδηλώσεων στις ΗΠΑ που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Θεωρούμε απαράδεκτο οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν σφαίρες από καουτσούκ και χημικά εναντίον εκπροσώπων των ΜΜΕ αφού παρουσιάσουν τα απαραίτητα διαπιστευτικά» υποστήριξε η Μόσχα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «βλέπουμε ως σκόπιμο τον ψεκασμό με σπρέι πιπεριού σε βάρος του ανταποκριτή της RIA Novosti, Μιχαήλ Τοούργκιεφ από αστυνομικούς της Μινεάπολης και μάλιστα στο πρόσωπο, ενώ παρά το γεγονός ότι επέδειξε την δημοσιογραφική του ταυτότητα, έγινε αποδέκτης αδικαιολόγητης αστυνομικής βαρβαρότητας» ανέφερε η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων «ROSSIYA SEGODNYA» απαιτεί τη διευρεύνηση της υπόθεσης του κ. Τουρκίεφ και την τιμωρία των υπευθύνων.

«Η Rossiya Segodnya απαιτεί από τις αρχές των ΗΠΑ να διερευνήσουν διεξοδικά αυτήν την παράνομη αστυνομική ενέργεια, η οποία παραβιάζει τόσο τους νόμους των ΗΠΑ για την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης όσο και τους διεθνείς κανόνες που προστατεύουν τους δημοσιογράφους» σημειώνεται στη σχετική δήλωση.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στο οποίο ανήκει η RIA Novosti, επεσήμανε τέλος πως οι αστυνομικοί που ευθύνονται για την επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Μιχαήλ Τοούργκιεφ, πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Tags:
Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ντόναλντ Τραμπ, RIA Novosti, Rossiya Segodnya, ρώσοι δημοσιογράφοι, δημοσιογράφος, δημοσιογράφοι, δημοσιογραφία, Ρωσία, βία, αστυνομικοί, αστυνομία, θάνατος, ΗΠΑ, δολοφονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK