13:28 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία για τους οπλικούς ελέγχους.

Τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία για τους οπλικούς ελέγχους χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Κίνα.

«Καλωσορίζουμε τις συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον οπλικό έλεγχο. Συμφωνούμε ότι ως ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, ήρθε η ώρα και η Κίνα να συμμετάσχει στον έλεγχο όπλων» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουνίου, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον οπλικό έλεγχο, στρατηγός Μπιλινγκσλέα, είχε επαφές με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ. Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ως «πολύ θετικό». Ο επόμενος γύρος επαφών αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

Η ισχύουσα συνθήκη «START» υπογράφηκε το 2010 και προβλέπει μείωση του αριθμού των στρατηγικών εκτοξευτών πυρηνικών πυραύλων κατά 50% και περιορίζει τον αριθμό των αναπτυσσόμενων στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών στις 1.550. Η συνθήκη λήγει τον Φεβρουάριο του 2021 και εφόσον οι δύο πλευρές τελικά συμφωνήσουν, μπορεί να επεκταθεί για ακόμη πέντε χρόνια.

«Σημαντική και για τις ΗΠΑ η παρουσία στην Ευρώπη»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε σημαντική όχι μόνο για την περιοχή της Ευρώπης, αλλά και για τη Βόρεια Αμερική.

«Μόνο όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόθεση των ΗΠΑ να αποσύρουν μέρος των στρατευμάτων που διατηρούν στη Γερμανία.

«Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να έχουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους, καθιστώντας σαφές ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ευρώπης παραμένει ισχυρή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προαναγγείλει την αποχώρηση μέρους (σ.σ. περίπου 2.000) των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Γερμανία, με την Πολωνία να ευελπιστεί να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα στρατεύματα.

Πάντως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 και πλέον χωρών, το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί σημαντικά προς την ανατολική Ευρώπη, παρά την -περί αντιθέτου- δέσμευση της Συμμαχίας προς τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Tags:
αμερικανικός στρατός, έλεγχοι, κούρσα εξοπλισμών, οπλικό σύστημα, εξοπλιστικά, ΗΠΑ, Ρωσία, Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK