20:49 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ανακοίνωση για την επέτειο 20 χρόνων από την επικύρωση της Συνθήκης CTBT από τη Ρωσία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Για «καταστροφική στάση» στο ζήτημα της απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών κατηγόρησε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τις ΗΠΑ, σε ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την επικύρωση της Συνθήκης CTBT για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test Ban Treaty).

«Η Ρωσία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που κήρυξαν μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές το 1992» τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ σημειώνει ότι πριν 20 χρόνια, στις 30 Ιουνίου, η Ρωσία είχε επικυρώσει τη Συνθήκη CTBT.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία έχει πλήρως συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνθήκη, το Υπουργείο παρατηρεί ότι «25 χρόνια μετά την παρουσίαση της Συνθήκης προς υπογραφή, δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Ο λόγος είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει ή περιμένουν να επικυρώσουν τη CTBT οκτώ χώρες, από τις οποίες εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ».

«Την πλέον καταστροφική στάση τηρούν οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσημα ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να επικυρώσουν την CTBT και προετοιμάζουν το έδαφος για να επαναλάβουν ενδεχομένως τις πυρηνικές δοκιμές» υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα καλεί πρωτίστως τις ΗΠΑ, αλλά και τις χώρες από τις οποίες εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη, να επανεξετάσουν τη στάση τους και «να δώσουν το πράσινο φως ώστε να μετατραπεί η σημαντικότατη, από την άποψη της παγκόσμιας ασφάλειας, συνθήκη σε ένα πλήρες λειτουργικό εργαλείο του διεθνούς δικαίου», όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Συνθήκη CTBT απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, καθώς και πυρηνικές δοκιμές για ειρηνικούς σκοπούς.

Tags:
Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, πυρηνική δοκιμή, πυρηνικά, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK