21:10 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις Ρώσους πολίτες τάσσονται υπέρ των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της χώρας που πρότεινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ευρεία αποδοχή βρίσκουν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο ρωσικό σύνταγμα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εκλογική επιτροπή της χώρας το βράδυ της Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων από την πανρωσική ψηφοφορία βρίσκεται στο 50%, όπως φαίνεται, το 76,24% των Ρώσων πολιτών υποστηρίζει τις συνταγματικές τροποποιήσεις, ενώ το 22,93% ψήφισε κατά.

Η Ρωσία ψηφίζει για μια ολοκληρωμένη δέσμη 206 τροπολογιών στον κύριο συνταγματικό νόμο.

Τι έδειξαν τα πρώτα exit polls

Η επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC) Έλα Παμφίλοβα νωρίτερα ότι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σχεδόν το 65% των Ρώσων πολιτών προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μας στοιχεία, η μέση προσέλευση ψηφοφόρων σε όλη τη Ρωσία έχει ξεπεράσει το 65%» επισήμανε η κα Παμφίλοβα.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls έδειξαν πως περισσότεροι από επτά στους δέκα Ρώσους (71,2%) τάσσονται υπέρ των αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας, που ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρει το ρωσικό Κέντρο Ερευνών Δημόσιας Γνώμης (VTsIOM).

Επίσης, το 69,9% των Ρώσων αποκάλυψαν τι ψήφισαν, όταν έφευγαν από τα εκλογικά κέντρα, ενώ το 30,1% επέλεξε να μην απαντήσει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 800 εκλογικά τμήματα σε 25 ρωσικές περιοχές.

Το ιστορικό της συνταγματικής αναθεώρησης

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση τον Ιανουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την ανάγκη για συνταγματικές αλλαγές.

Οι τροπολογίες, που συντάχθηκαν από ειδική ομάδα εργασίας, εγκρίθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 16 Μαρτίου.

Αρχικά, είχαν προγραμματιστεί να τεθούν σε ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο στα τέλη Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Έκτοτε, η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, ο Πούτιν -ο οποίος είναι πρόεδρος για 16 από τα τελευταία 20 χρόνια- δεν επιτρέπεται να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα στις εκλογές του 2024, όμως αυτό αναμένεται να αλλάξει εάν εγκριθεί το «πακέτο» με τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Tags:
Μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, αλλαγή, Σύνταγμα, πρόεδρος, ψηφοφόροι, ψηφοφορία, προεδρική εκλογή, προεδρία, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK