11:11 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των χωρών - μελών της Συνθήκης «Ανοικτών Ουρανών», με κύριο αντικείμενο συζήτησης την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Για ντόμινο επιπτώσεων από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη «Ανοικτών Ουρανών», έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, εν όψει της συνεδρίασης των χωρών-μελών την προσεχή Δευτέρα.

«Δεν θέλουμε να καταρρεύσει η Συνθήκη. Αλλά παραδεχόμαστε ότι είναι πιθανό ένα ντόμινο επιπτώσεων. Οι χώρες που στηρίζουν με μεγαλύτερη θέρμη τις ΗΠΑ, μπορούν να εξετάσουν μια τέτοια πιθανότητα (σ.σ. να αποχωρήσουν κι αυτές), υπό την πίεση της Ουάσιγκτον. Δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik.

Όσον αφορά την επικείμενη συνεδρίαση των κρατών-μελών, ο Ρώσος διπλωμάτης εμφανίστηκε συγκρατημένος.

«Δεν περιμένω δραματικές αλλαγές. Θα ήταν αφελές να περιμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ξαφνικά ότι αναθεωρούν την απόφασή τους» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης αποτελεί η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη Συνθήκη «Ανοικτών Συνόρων», η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο.

«Δεν θα επιτρέψουμε η συνεδρίαση να μετατραπεί σε φόρουμ για την εκτόξευση ανεδαφικών κατηγοριών, ιδίως προς την κατεύθυνση της Μόσχας» έσπευσε να συμπληρώσει ο Ριαμπκόφ.

Και κατέληξε: «Πρέπει να εστιάσουμε στα σημαντικά. Το θέμα της συνεδρίασης είναι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη. Εάν κάποιος αρχίσει να κατηγορεί τη Ρωσία για κάτι, θα αποτελεί παρέκκλιση από το θέμα».

Ποια είναι η Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες. Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

1.500 πτήσεις από το 2002 έως το 2019

Η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2002, με τη συμμετοχή 34 κρατών. Το Κιργιστάν αναμένεται να αποτελέσει το 35ο μέλος. Κάθε κράτος–μέλος είναι υποχρεωμένο να αποδέχεται έναν συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων κάθε χρόνο, ανάλογα με την έκτασή του.

Οι πρώτες πτήσεις επιτήρησης, με βάση τη Συνθήκη, πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2002. Το 2008, μάλιστα, συμπληρώθηκαν 500 πτήσεις επιτήρησης, ενώ το διάστημα 2002–2019, έλαβαν χώρα πάνω από 1.500 πτήσεις.

Ποιες χώρες συμμετέχουν

Στη Συνθήκη συμμετέχουν 34 κράτη–μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα. Ποια είναι αυτά:

Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Η συμμετοχή του Κιργιστάν έχει ήδη υπογραφεί, αλλά εκκρεμεί η έγκρισή της.

Tags:
Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, Αμερική, συνεδρίαση, Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί, Ρωσία, ΗΠΑ, Σεργκέι Ριαμπκόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK