09:55 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Αγία Σοφία (225)
0 10
Βρείτε μας

Προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής, υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή.

Ο Αντρέι Κλιμόφ, Ρώσος βουλευτής μιλώντας στο Sputnik, στον απόηχο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά το «ναι» από το τουρκικό ΣτΕ, υπογράμμισε πως Τούρκοι πολιτικοί του διαβεβαίωσαν ότι οι χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τη Ρωσία, θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτοί στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση.

«Μίλησα σήμερα με υψηλόβαθμους Τούρκους πολιτικούς και με διαβεβαίωσαν ότι οι χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τη Ρωσία, θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτοί στην Αγία Σοφία, όπως προηγουμένως» σημείωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής ανώτερης Βουλής.

Επίσης, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε στο Sputnik πως η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι λάθος, «αλλά η Ρωσία δεν διαθέτει μηχανισμούς για να το αποτρέψει».

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος. Η ROC, η κρατική Δούμα και οι κορυφαίοι πολιτικοί έχουν απευθυνθεί στην τουρκική ηγεσία. Αλλά από την πλευρά της, η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτήν την απόφαση, η Αγία Σοφία βρίσκεται στο έδαφος της Τουρκίας» εξήγησε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Μάλιστα, ο κ. Τζαμπάροφ υπενθύμισε ότι η Κωνσταντινούπολη, όπου χτίστηκε η Αγία Σοφία, είναι το λίκνο της Ορθοδοξίας και ότι η ίδια η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό σύμβολο του Ορθόδοξου κόσμου.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν έχει κανένα όφελος για τον μουσουλμανικό κόσμο, αντίθετα αυτή η απόφαση είναι εχθρική για τους υπόλοιπους και είναι λάθος, συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της χώρας, Σεργκέι Κισλιάκ, τόνισε πως η Ρωσία δεν αναμένεται να συνεχίσει τις προτροπές της προς την Άγκυρα σχετικά με το απαράδεκτο της αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς «όλες οι δηλώσεις μας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί», σημείωσε μιλώντας στο Sputnik.

«Νομίζω ότι έχουμε ήδη κάνει όλες τις δηλώσεις σχετικά με τη σημασία αυτού του μνημείου, αυτού του ναού για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Η Αγία Σοφία είναι παγκόσμια κληρονομιά» εξήγησε ο Ρώσος γερουσιαστής.

Τέλος, και ο Αλεξέι Κοντράτιεφ, μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής ανώτερης Βουλής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση της Άγκυρας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αποσκοπεί στην ανύψωση του ηθικού των των Τούρκων πολιτών, όμως δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Η τουρκική ηγεσία επικεντρώθηκε κυρίως στο να γίνει πιο δημοφιλής στους πολίτες» δήλωσε ο Κοντράτιεφ στο Sputnik, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως η κίνηση στοχεύει τους Ρώσους.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
ορθόδοξη εκκλησία, εκκλησίες, Εκκλησία, Μουσουλμάνοι, μουσουλμάνες, μουσουλμάνος, τζαμί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, μουσουλμανικό τέμενος, τέμενος, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK