02:59 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 0 0
Βρείτε μας

Μια σοβαρή επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων σε όλον τον κόσμο προβλέπει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, μετά την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μοιάζει με εσκεμμένη επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων τόσο στην Τουρκία όσο και στον κόσμο, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ.

«Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης παραμένει ένα καταφύγιο παγκόσμιας σημασίας και η επιστροφή σε καθεστώς τζαμιού θα γίνει αντιληπτή αρνητικά από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Δεν θέλω να κάνω σκληρές εκτιμήσεις, αλλά μια τέτοια απόφαση μοιάζει με εσκεμμένη επιδείνωση των διαθρησκευτικών σχέσεων - τόσο στην Τουρκία όσο και σε όλο τον κόσμο. Δεν είμαι εγώ που θα ορίσω κάποιον υπεύθυνο (για αυτήν την απόφαση), θα τον ορίσει η ιστορία» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Όταν ρωτήθηκε πώς η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας θα επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, το προσκύνημα και τον τουρισμό, απάντησε: «Φυσικά, θα τις περιπλέξει».

Ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής.

Μέσω του διατάγματος επιτρέπεται η προσευχή και η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τόπου λατρείας, ενώ δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

«Έχει αποφασιστεί να ανατεθεί ο έλεγχος της Αγίας Σοφίας στη Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και να την ανοίξει για προσευχές» αναφέρει το διάταγμα που δημοσίευσε ο Ερντογάν στο Twitter.

Το διάταγμα έρχεται λίγη ώρα αφότου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να επιτρέψει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
θρησκεία, Ρωσία, Τουρκία, Μητροπολίτης Ιλαρίων, τζαμί, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK