14:41 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (473)
0 71
Βρείτε μας

Ανεπίτρεπτες χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας οποιεσδήποτε ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονούν περαιτέρω αύξηση του συγκρουσιακού δυναμικού.

Στην κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι σε ετοιμότητα να συνδράμει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μόνο στην περίπτωση που ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους ενδιαφερόμενους. 

Στην τοποθέτησή του, και απαντώντας στο ethnos.gr και τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, το ρωσικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι η Ρωσία σε καμία περίπτωση «δεν έχει συμφέρον από την υποδαύλιση της εχθρότητας. Δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες ρυπαρές τακτικές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής». 

«Θα ήμασταν έτοιμοι να συνδράμουμε στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά, εννοείται, μόνο στην περίπτωση που μας το ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Αντιμετωπίζουμε τους ισχυρισμούς ότι η σύγκρουση μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ δήθεν είναι προς όφελος της Μόσχας, ως προβοκατόρικους και εμπρηστικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει τονίζοντας:

«Ως γνωστόν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Εκεί σίγουρα υπάρχουν οι “συνταγές” για τη συμφιλίωση των συμμάχων, τη διευθέτηση τέτοιου είδους εκρηκτικών καταστάσεων» και προσθέτει πως: «είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τα ζητήματα αυτά στον πολιτικό μας διάλογο με την Κύπρο, μεταξύ άλλων επίκαιρων διεθνών και περιφερειακών θεμάτων».

Ανησυχούμε από την κλιμάκωση

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει ανησυχία:

«Στη Μόσχα επανειλημμένως έχουμε σχολιάσει την κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση και, αναμφισβήτητα, ανησυχούμε από την παρούσα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Επαναλαμβάνει τη θέση της Μόσχας ότι είναι «ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες εγκυμονούν περαιτέρω αύξηση του συγκρουσιακού δυναμικού. Επανειλημμένως έχουμε καλέσει την ηγεσία των κρατών της ανατολικής Μεσογείου να επιδεικνύουν πολιτική διορατικότητα, να διευθετούν τις διαφωνίες, που προκύπτουν αποκλειστικά μέσω του διαλόγου, εντός των πλαισίων δικαίου».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (473)
Tags:
Ρωσία, Ανατολική Μεσόγειος, ελληνοτουρκικά, Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK