17:41 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι στις εξετάσεις του Αλεξέι Ναβάλνι βρέθηκε «νευροτοξικός παράγοντας τύπου Νοβιτσόκ».

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τετάρτη ότι η έκκληση του Βερολίνου προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το OPCW σχετικά με την υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαραίτητη για να δικαιολογήσει προκαθορισμένα «μέτρα αντίδρασης».

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας πρόσθεσε ακόμη πως εάν ο πραγματικός στόχος του Βερολίνου είναι μια έρευνα, «είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε σε ένα νομικό πλαίσιο».

Κρεμλίνο για την υπόθεση Ναβάλνι

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα τόνισε πως πραγματοποιήθηκε μια ολόκληρη σειρά εξετάσεων στον κ. Ναβάλνι στη Ρωσία πριν μεταφερθεί στο Βερολίνο και δεν εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες.

«Πριν μεταφερθεί ο ασθενής στο Βερολίνο, σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα, πραγματοποιήθηκε μια ολόκληρη σειρά εξετάσεων στη χώρα μας, δίχως να εντοπιστούν τοξικές ουσίες» υπογράμμισε ο κ. Πεσκόφ.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για ολόπλευρη συνεργασία με τη Γερμανία για να διευκρινίσει την κατάσταση γύρω από το Ναβάλνι, αλλά το Κρεμλίνο σημειώνει ότι το Βερολίνο δεν απάντησε στις προηγούμενες επίσημες έρευνες που απέστειλε.

«Η Ρωσική Γενική Εισαγγελία έστειλε επίσημο αίτημα στη γερμανική πλευρά, ελπίζοντας ότι θα δοθεί επίσημη απάντηση» επισήμανε ο κ. Πεσκόφ, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «οι γιατροί μας πρότειναν επίσης επίσημα την ανταλλαγή δεδομένων και δεν έχουν λάβει, δυστυχώς, απάντηση από τους Γερμανούς συναδέλφους τους».

Tι αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

Έντονη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβα, στους ισχυρισμούς του Βερολίνου για την υπόθεση Ναβάλνι.

«Χρειαζόμαστε δηλώσεις από ιατρικά ιδρύματα, χρειαζόμαστε τεκμηριωμένο υλικό που πρέπει να υποβληθεί ύστερα από επίσημο αίτημα της ρωσικής πλευράς. Υπάρχει κάτι που κάποιος μπορεί να αντιτάξει; Τίποτα. Συγκεντρώστε τα δεδομένα σας εγγράφως και στείλτε τα στη Ρωσία. Η πρεσβεία μας εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο και ανυπομονεί πάρα πολύ να λάβει αυτά τα έγγραφα» δήλωσε η κα Ζαχάροβα στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1.

Σύμφωνα με την ίδια, τόσο σημαντικές πληροφορίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επίσημο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων ιατρών που μπορούν να αξιολογήσουν με ικανοποιητικό αντικειμενικό τρόπο το υλικό που τους παρέχεται.

«Είναι περίεργο να το υπενθυμίζουμε αυτό σε επαγγελματίες όπως οι Γερμανοί συνεργάτες μας. Δώστε μας κατάλληλες πληροφορίες, δώστε μας αναφορές, δώστε μας δεδομένα με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Όλα τα άλλα είναι πολιτικές δηλώσεις» διεμήνυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Μόσχα σημειώνει πως υπάρχει απαγόρευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας όπως και σε γιατρούς της χώρας να επικοινωνήσουν με τους Ρώσους συναδέλφους τους.

 

Tags:
αξιωματική αντιπολίτευση, αντιπολίτευση, Άνγκελα Μέρκελ, Μόσχα, Κρεμλίνο, Ρωσία, Γερμανία, τροφική δηλητηρίαση, δηλητηρίαση, δηλητήριο, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK