19:46 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Αλεξέι Ναβάλνι (94)
0 0 0
Βρείτε μας

«Τα συμπτώματα από το Νοβιτσόκ είναι εντελώς διαφορετικά» τονίζει επιστήμονας που συμμετείχε στην ανάπτυξη του νευροτοξικού παράγοντα.

«Τα συμπτώματα της υποτιθέμενης δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι δεν είναι χαρακτηριστικά της χρήσης του Νοβιτσόκ» ξεκαθαρίζει ο επιστήμονας Λεονίντ Ρινκ, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη του νευροτοξικού παράγοντα.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Ρινκ τόνισε ότι «τα συμπτώματα είναι εντελώς διαφορετικά».

«Θα είχαν εκδηλωθεί σπασμοί κ.λπ. Τελείως διαφορετικά συμπτώματα» σχολίασε ο κ. Ρινκ.

Όπως υπογράμμισε, εάν ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με Νοβιτσόκ θα ήταν ήδη νεκρός.

«Η προσπάθεια να συνδεθεί η "δηλητηρίαση" του Ναβάλνι με τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα Νοβιτσόκ είναι μια απολύτως πολιτική ανοησία» σχολίασε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι τα τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν πως ο Ναβάνλι «δηλητηριάστηκε από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ». 

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως για την υπόθεση Ναβάλνι θα κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ο Ρώσος πρέσβης.

Η Γερμανία θα ειδοποιήσει επίσης, όπως ανέφερε, τους εταίρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να επεξεργαστούν μια κοινή απάντηση.

Μέρκελ: «Απόπειρα δολοφονίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα»

«Το Βερολίνο αντιμετωπίζει την υπόθεση Ναβάλνι ως απόπειρα δολοφονίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα και τώρα περιμένει από τη Ρωσία να εξηγήσει τη θέση της και να δώσει απαντήσεις» δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι η τοξικολογική εξέταση έδειξε αναμφισβήτητα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε «από έναν νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ», επισημαίνοντας ότι «πλέον εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα τα οποία μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει».

«Ο Ρώσος πρεσβευτής ενημερώθηκε το απόγευμα από το Υπουργείο Εξωτερικών για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αναμένουμε τη δήλωση της ρωσικής κυβέρνησης» σημείωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι κυβέρνησή της θα συμβουλευτεί τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφασίσει την αντίδρασή της.

«Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Θα έχουμε συζήτηση και θα λάβουμε μια ανάλογη απάντηση με κοινή δήλωση» σχολίασε.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνι αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής ρωσικής πτήσης. Έπειτα από επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και, σύμφωνα με μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από τους περιφερειακούς γιατρούς την Τετάρτη, έφτασε 17 λεπτά αμέσως μετά την προσγείωση.

Για τις επόμενες 44 ώρες οι γιατροί διεξήγαγαν μια αδιάκοπη μάχη για τη ζωή του, καθώς μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση και μπήκε σε τεχνητό αναπνευστήρα.

Αμέσως μετά η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμούς, έσπευσε να ισχυριστεί ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, ισχυριζόμενη ότι μια ουσία ενδεχομένως να είχε αναμιχθεί στο τσάι του, το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί. Ωστόσο, λίγο μετά, το βίντεο από κλειστό κύκλωμα κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από το αεροδρόμιο που φέρεται να δείχνει ότι ο Ναβάλνι έλαβε ένα ποτήρι από τον βοηθό του, Ίλια Παχόμοβ. Ως εκ τούτου εκτιμάται πως όποιος ετοίμασε το τσάι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για ποιον προοριζόταν τελικά. 

Κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διαφορετικά ιατρικά πεδία, Ρώσοι γιατροί δήλωσαν ότι δεν βρέθηκαν ίχνη δηλητηρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάσταση του Ναβάλνι προκλήθηκε από απότομη πτώση γλυκόζης στο αίμα του λόγω μεταβολικής ανισορροπίας.

Στις 22 Αυγούστου μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για περαιτέρω θεραπεία. Οι Γερμανοί γιατροί έχουν αναγνωρίσει ότι η ζωή του σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών του Ομσκ, σύμφωνα με επιστολή που έστειλαν στους Ρώσους ομολόγους τους, όπως ανέφερε ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου του Ομσκ, Αλεξάντερ Μουρακόφσκι.

Στις 24 Αυγούστου, οι Γερμανοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι είχαν βρει ίχνη από μια ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης στο σώμα του, κάτι το οποίο αρνήθηκαν οι Ρώσοι γιατροί, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ασθενούς.

Την Τετάρτη οι Ρώσοι γιατροί δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία επικρίνουν την κριτική που δέχτηκαν μετά τη μεταφορά του Ναβάλνι στη γερμανική κλινική και χαρακτήρισαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω του «πολιτική διάγνωση». 

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (94)
Tags:
Ρωσία, Γερμανία, Νοβιτσόκ, δηλητηρίαση, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK