16:17 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (88)
0 10
Βρείτε μας

Ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται σε γερμανική κλινική μετά από οξεία επιδείνωση της υγείας του στη Ρωσία στα τέλη Αυγούστου, με το Βερολίνο να κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως ο πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα και τον Σεργκέι Λαβρόφ να αναφέρει ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Το ηχητικό απόσπασμα υποτιθέμενης συνομιλίας μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας για τη «δηλητηρίαση» του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και δόθηκε στη δημοσιότητα από το κρατικό δίκτυο της Λευκορωσίας ONT, πρέπει να ελεγχθεί, ωστόσο, φαίνεται αξιόπιστο, δήλωσε ο βουλευτής, Λέονιντ Καλάσνικοφ. 

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε στον Ρώσο Πρωθυπουργό, Μίχαηλ Μισούστιν, ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει συνομιλία μεταξύ Βαρσοβίας και Βερολίνου. Σύμφωνα με το ηχητικό που δημοσιεύθηκε, υποτιθέμενος Γερμανός εκπρόσωπος αναφέρει ότι οι απόδειξη της «δηλητηρίασης» δεν είναι τόσο σημαντική, αφού «όλες οι μέθοδοι είναι καλές στον πόλεμο», ενώ ένας φερόμενος εκπρόσωπος της Βαρσοβίας λέει ότι ήταν απαραίτητο να αποθαρρυνθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, από το να «χώσει τη μύτη του» στις υποθέσεις του Μινσκ και να «πνιγεί» στα εσωτερικά προβλήματα της Ρωσίας. Σύμφωνα με το δίκτυο ONT, το ηχητικό έχει σταλεί στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. 

«Φυσικά πρέπει να ελέγξουμε την αυθεντικότητά του. Αλλά αυτό είναι ζήτημα ειδικών υπηρεσιών και εργαστηρίων. Ωστόσο, φαίνεται αρκετά αξιόπιστο και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν δημοσιεύθηκε από εμάς, πιστεύω ότι είναι αυθεντικό» δήλωσε ο Καλάσνικοφ.

Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται σε γερμανική κλινική μετά από οξεία επιδείνωση της υγείας του στη Ρωσία στα τέλη Αυγούστου. Το Βερολίνο ανέφερε ότι γερμανικά στρατιωτικά εργαστήρια παρείχαν αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο πολιτικός της αντιπολίτευσης είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νόβιτσοκ. Το Κρεμλίνο απάντησε πως η Ρωσία δεν ενημερώθηκε από τη Γερμανία για τα ευρήματα και ανέμενε απάντηση στο επίσημο αίτημα της Μόσχας για την κατάσταση.

Το χρονικό

Στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνι αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής ρωσικής πτήσης. Μετά από επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο και, σύμφωνα με μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από τους περιφερειακούς γιατρούς την Τετάρτη, έφτασε 17 λεπτά αμέσως μετά την προσγείωση.

Για τις επόμενες 44 ώρες, οι γιατροί διεξήγαγαν μια αδιάκοπη μάχη για τη ζωή του, καθώς μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση και μπήκε σε τεχνητό αναπνευστήρα.

Αμέσως μετά η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμούς, έσπευσε να ισχυριστεί ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, αναφέροντας ότι μια ουσία θα μπορούσε να είχε αναμιχθεί στο τσάι του, το μόνο πράγμα που είχε καταναλώσει εκείνο το πρωί. Ωστόσο, λίγο μετά το βίντεο από κλειστό κύκλωμα κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο από το αεροδρόμιο που φέρεται να δείχνει ότι ο Ναβάλνι έλαβε ένα ποτήρι από το βοηθό του Ίλια Παχόμοβ. Ως εκ τούτου εκτιμάται πως όποιος ετοίμασε το τσάι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για ποιον προοριζόταν τελικά. 

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (88)
Tags:
ηχητικό, δηλητηρίαση, Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK