15:31 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 33
Βρείτε μας

Στη Λευκωσία μεταβαίνει την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Έτοιμη δηλώνει η Μόσχα να συμβάλλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία. Όπως δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία επιθυμεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης εφόσον το ζητήσουν και οι δύο πλευρές. 

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ενόψει της επίσκεψής του στη Λευκωσία την Τρίτη, ο Σεργκέι Λαβρόφ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει πως «θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης». Τόνισε δε πως οι διαφορές καλύτερα να διευθετούνται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πραγματοποιείται την ίδια ώρα και σε μια κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή, καθώς πέραν από τα πολλά ανοικτά μέτωπα και τις εντάσεις, γίνονται και κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. 

Σχετικά με το ζήτημα της Αμμοχώστου και τις κινήσεις από τουρκικής πλευράς για να την εποικίσει, παρέπεμψε στην πάγια θέση της Μόσχας, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επιλυθεί με βάση τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρώτα απ' όλα το 550 (1984) και το 789 (1992).

Ξεκάθαρη είναι και η θέση του για τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας τονίζοντας ότι:

«Η εμβάθυνση της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, καθώς και η αναγκαιότητα αμοιβαίων ενεργειών με την Άγκυρα σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα, δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο ούτε και θα επηρεάσει τον διάλογό μας με τη Λευκωσία».
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, επίσκεψη, Τουρκία, Ρωσία, Κύπρος, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK