17:56 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (507)
0 30
Βρείτε μας

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να συμβάλλει στον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από την Κύπρο.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο και την Τουρκία να ξεκινήσουν διάλογο, καθώς ανησυχεί για τις περιφερειακές εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. 

«Ανησυχούμε επίσης για την κατάσταση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού διαλόγου που θα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και θα στοχεύει στην αναζήτηση δίκαιων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο αποφάσεων» δήλωσε ο Λαβρόφ στην αρχή των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να προκαλέσουν περιφερειακές εντάσεις ενώ καταδίκασε κάθε κίνηση που θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μεσόγειο.

Ακόμη κάλεσε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί τη Ρωσία.

Αναστασιάδης: Σχέση βασισμένη στις κοινές αρχές

Καλωσορίζοντας τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι βασισμένες στις αρχές και αξίες που οι δύο χώρες ασπάζονται, δηλαδή στον Χάρτη των ΗΕ.

«Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποδίδουμε στην επίσκεψή σας σε μια περίοδο εν μέσω εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το διεθνές δίκαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά τον ίδιο και την Ρωσία ως υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη στήριξη των προσπαθειών για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

«Θέλω ειλικρινά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, διότι είναι μέσα από αυτή την αλληλεγγύη που παίρνουμε δύναμη και αγωνιζόμαστε προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο και να μας επιτραπεί να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή για διάλογο

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Πούτιν.

«Επιβεβαιώνουμε τη διάθεση μας προς ανάπτυξη όλων των τομέων της συνεργασίας μας. Πρόσφατα συμπληρώθηκαν -και γιορτάζουμε σε υψηλό επίπεδο- τα 60 χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και τα 60 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επέτειος. Συμμερίζομαι τις κινήσεις που κάνετε για τη συνεργασία μας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία αυτή, και επιβεβαιώνω τη διάθεση μας προς περαιτέρω ανάπτυξή της» τόνισε.

Παράλληλα, υπενθύμισε τη θέση της Ρωσίας στο κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. 

«Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μας για το Κυπριακό, του οποίου η επίλυση πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ελπίζουμε για τη γρηγορότερη επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων και τη γρηγορότερη επίλυση του Κυπριακού» υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε:
«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που ανησυχούν τη Ρωσία όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας για έξωθεν παίκτες όπως οι ΗΠΑ, «που προσπαθούν να δημιουργήσουν» γραμμές «και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις».

«Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό γεγονός, διότι στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων. Συμβιβασμός, διάλογος είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνική λύση οποιασδήποτε υπόθεσης. Είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη του διαλόγου μας με τους Κύπριους φίλους μας και στη διμερή ατζέντα και στα διεθνή θέματα», κατέληξε.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η τελετή παρασημοφόρησης του κ. Λαβρόφ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο των συναντήσεων

Ο Λαβρόφ πρόκειται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, να υπογράψουν τις τροποποιήσεις στη συμφωνία διπλής φορολογίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, καθώς και το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για το 2021-2022.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Λαβρόφ σε μια τόσο σημαντική περίσταση όπως η επέτειος της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών δεσμών των δύο κρατών.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και κατά της ίδιας της Κύπρου.

«Η επίσκεψη παρέχει επίσης την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κ. Λαβρόφ και να ανταλλάξετε απόψεις σχετικά με παράνομες τουρκικές δραστηριότητες και προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου» δήλωσε ο Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει τον Λαβρόφ για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη.

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ αλλά και της επόμενης κίνησης της Άγκυρας βρίσκεται η Αθήνα. 

Μάλιστα, οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να είναι κρίσιμες, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση ενώ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Ακόμη, με τον Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς «κλείδωσε» το τετ α τετ των ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (507)
Tags:
Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, διάλογος, Ανατολική Μεσόγειος, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK