05:31 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (88)
0 0 0
Βρείτε μας

Για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι μίλησε, την Πέμπτη (10/09, τοπική ώρα), ο Βασίλι Νεμπένζια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η Γερμανία αρνείται να δώσει στοιχεία ώστε να αρχίσει έρευνα.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, σχολίασε την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι και είπε, την Πέμπτη (10/09, τοπική ώρα), ότι η Γερμανία δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο Ρώσος πολιτικός έχει δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ ώστε να αρχίσει σχετική έρευνα. 

Ειδικότερα, ο Νεμπένζια τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ:

«Πριν από οποιαδήποτε έρευνα πρέπει να προηγούνται αποδεικτικά στοιχεία και γεγονότα. Οι αρχές επιβολής του νόμου δεν έχουν λόγους να αρχίσουν έρευνα. Οι γιατροί μας δεν βρήκαν καμιά χημική ουσία στην ανάλυση (σ.σ. του Ναβάλνι). Δεν λάβαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο από τη Γερμανία που θα μας επέτρεπε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν έγκλημα με απόπειρα δηλητηρίασης έτσι ώστε να αρχίσουμε έρευνα».

Ο Νεμπένζια, μάλιστα, αναφέρθηκε και σε δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία εάν η Γερμανία αρνηθεί να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία στηρίζει τον ισχυρισμό της σχετικά με «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι, τότε η Μόσχα θα θεωρήσει τη στάση του Βερολίνου ως άρνηση για την απόδειξη της αλήθειας και ως εχθρική πρόκληση που υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν έρευνα για την υποτιθέμενη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ εναντίον του Ναβάλνι.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία, στις 20 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια πτήσης του στη Ρωσία και ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Ομσκ και έτσι η προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Δύο ημέρες αργότερα, όταν οι γιατροί ήταν σίγουροι για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι, έδωσαν το «πράσινο φως» και έτσι διακομίστηκε στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι ένα εθνικό στρατιωτικό εργαστήριο βρήκε ίχνη νευρικού παράγοντα από την ομάδα Νοβιτσόκ στον οργανισμό του Ναβάλνι.

Μάλιστα, το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου ανέφερε, τη Δευτέρα (07/09), ότι η κατάσταση του Ναβάλνι είχε βελτιωθεί και βγήκε από το τεχνητό κώμα.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (88)
Tags:
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK