08:13 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Αλεξέι Ναβάλνι (88)
0 0 0
Βρείτε μας

Μέχρι στιγμής, οι αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ είναι πιθανό να αποτελεί το μεγαλύτερο εύρημα στην υπόθεση. Την ώρα που το Βερολίνο καλεί τη Μόσχα να ερευνήσει το περιστατικό, οι ρωσικές αρχές απαιτούν αποδείξεις από το Βερολίνο.

Το Sputnik επικοινώνησε με το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας και την κλινική Charité για το ζήτημα, ρωτώντας πώς εξελίσσονται τα πράγματα με την έκθεση του ειδικού ιατρικού εργαστηρίου των Ενόπλων Δυνάμεων, που έδωσαν στη γερμανική κυβέρνηση τον λόγο να μιλήσει για «ξεκάθαρη» δηλητηρίαση του Ναβάλνι, καθώς και για το αν οι απαιτήσεις του Βερολίνου κατά της Ρωσίας στηρίζονται με έγγραφες αποδείξεις.

Η τοξικολογική έκθεση είναι διαθέσιμη μόνο μέσω ΟΑΧΟ;

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, ο Ναβάλνι είναι θύμα δηλητηρίασης από νευροτοξικό παράγοντα, κάτι που συνιστά παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων στη Χάγη σχετικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση, ο διεθνής οργανισμός, στον οποίο η Ρωσία είναι μέλος, έχει την εντολή να παρακολουθεί και να απαγορεύει τη χρήση, παραγωγή, αποθήκευση και ανάπτυξη χημικών όπλων, σημείωσε. 

Όταν ρωτήθηκε αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιραστεί τη μέχρι στιγμής ασαφή τοξικολογική έκθεση με τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος δεν απάντησε, παραπέμποντας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Μέχρι στιγμής, ο ΟΑΧΟ έχει μόνο ανακοινώσει επίσημα ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμος να «συνεργαστεί και να στηρίξει όλες τις πλευρές της συμφωνίας που ζητούν την υποστήριξή του».

Γιατί ενεπλάκη το στρατιωτικό εργαστήριο στην έρευνα

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας εξήγησε ότι τα ιστολογικά δείγματα του Ναβάλνι εξετάστηκαν από ειδικό εργαστήριο του στρατού αντί για την κλινική, καθώς το εργαστήριο (InstPharmToxBw) έχει πολυετή εμπειρία κατά των χημικών και ακολουθεί διαδικασίες που αναπτύχθηκαν με βάση τα διεθνή πρότυπα. 

«Από αυτή την άποψη ήταν λογικό να εμπλακούν οι ειδικοί του InstPharmToxBw στην υπόθεση. Η συνδρομή αυτή προσφέρθηκε ύστερα από αίτημα της κλινικής».

«Εμπιστευτικές πληροφορίες»

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Γερμανός πρέσβης στη Μόσχα, Γκέζα Αντρέας φον Γκέιρ, κλήθηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τις γερμανικές αρχές να παράσχουν στη Μόσχα όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των αποτελεσμάτων των τεστ του εργαστηρίου και τις «αποδείξεις» που είχε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφερόμενη στην απάντηση του InstPharmToxBw στο αίτημα του RT, τόνισε ότι κατάφεραν να αποδείξουν «χωρίς αμφιβολία» ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημικό πολεμικό παράγοντα. Ωστόσο, το Ινστιτούτο αρνήθηκε να παράσχει κάθε επιπλέον πληροφορία, επικαλούμενο λόγους «εμπιστευτικότητας».

«Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για εμπιστευτικότητα όταν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες ανταλλάσσονται μεταξύ της Charité, του γερμανικού στρατιωτικού εργαστηρίου, του βρετανικού εργαστηρίου Porton Down και βουλγαρικών ινστιτούτων;» διερωτήθηκε η Ζαχάροβα. 

Η Ρωσία επανειλημμένα έχει τονίσει ότι ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας έχει στείλει αίτημα για νομική βοήθεια στη Γερμανία στις 27 Αυγούστου και δεν έχει λάβει απάντηση.

Από την πλευρά του, το βράδυ της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του ARD ότι ο Ρώσος πρέσβης έχει ήδη ενημερωθεί ότι η Γερμανία θα εγκρίνει το αίτημα νομικής βοήθειας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εγκριθεί». Για την ώρα, η έρευνα είναι σε εξέλιξη στην κλινική του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, δήλωσε ο Μάας.

Η κλινική Charité αρνείται απαντήσεις στα ερωτήματα

Ο Ρώσος πρέσβης στη Γερμανία, Σεργκέι Νεχάεφ, κάλεσε τη γερμανική πλευρά να «αποφύγει κάθε πολιτικοποίηση του περιστατικού και να βασιστεί αποκλειστικά στα αξιόπιστα δεδομένα που θα παραχθούν όσο το δυνατόν συντομότερα». Όταν συζητούν το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα, επανειλημμένα υπογραμμίζουν τη συνεργασία που έχουν προσφέρει οι Ρώσοι γιατροί να στείλουν στην κλινική στις 22 Αυγούστου, που, επίσης, μένει αναπάντητη.

Έπειτα από συνεχείς ερωτήσεις, η κλινική απάντησε στο Sputnik σχετικά με το γιατί δεν έχει δεχτεί την προσφορά για συνεργασία από τους Ρώσους γιατρούς.

«Θα ενημερώσουμε το κοινό όταν υπάρξουν νέα ευρήματα, και ζητούμε την κατανόησή σας που δεν σχολιάζουμε υποθέσεις και σενάρια» δήλωσε η εκπρόσωπος της κλινικής, Μανουέλα Ζινγκλ.

«Η κλινική δεν θα απαντήσει σε άλλα ερωτήματα πέρα από τις επίσημες δηλώσεις για την υπόθεση Ναβάλν» πρόσθεσε. Το Sputnik έχει απευθύνει ερωτήματα προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΑΧΟ.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (88)
Tags:
Γερμανία, Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK