08:27 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αιχμηρή είναι η απάντηση Ρώσων αξιωματούχων στη διαφαινόμενη αμερικανική πρόταση για επέκταση της ισχύουσας συνθήκης START για λιγότερο από πέντε χρόνια, με ρήτρα όσον αφορά στην Κίνα.

O ειδικός επιτετραμμένος του Αμερικανού Προέδρου για τον έλεγχο των όπλων, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα προτείνουν στη Ρωσία την επέκταση της συνθήκης START για λιγότερα από πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε, την Κυριακή (20/09), στην εφημερίδα «Kommersant»:

«Προτείναμε μια μικρότερη περίοδο από τη ρωσική πρόταση για τα πέντε χρόνια σχετικά με την επέκταση της συνθήκης START. Δεν μπορούμε να βγάλουμε το πόδι μας από το γκάζι, όπως λένε, οπότε πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη συμφωνία, γι' αυτό σκεφτόμαστε μια μικρότερη χρονική περίοδο».

Ωστόσο, Ρώσος αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως «ακατάλληλη τη γλώσσα των τελεσιγράφων» των ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον απείλησε τη Μόσχα με πυρηνική ανάπτυξη αν δεν γίνει αποδεκτή η αμερικανική πρόταση, που θέτει και ρήτρα όσον αφορά στην Κίνα. 

Ειδικότερα, ο Αντόν Μορόζοφ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας τόνισε στο RIA Novosti:

«Πιστεύω ότι η γλώσσα των τελεσιγράφων δεν είναι κατάλληλη για τις διεθνείς σχέσεις, ειδικά όταν πρόκειται για διμερείς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Πρέπει να αναπτύξουμε τη συνθήκη μας με βάση τον περιορισμό των όπλων, καθώς μεγάλες χώρες, όπως η δική μας, είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

Κατά τον ίδιο, η Κίνα μπορεί να ενδιαφέρεται να συνάψει μια τέτοια συμφωνία, αλλά είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι όροι της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο οποίο μπορούν, επίσης, να συμμετάσχουν και άλλα μέρη.

Για τον κοινοβουλευτικό Αλεξέι Κοντρατίεφ πρόκειται για «μονόπλευρο παιχνίδι», με τον ίδιο να τονίζει πως «οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της Ρωσίας, ενώ απελευθερώνουν πρακτικά τα χέρια τους».

Ο ίδιος υποστήριξε στο RIA Novosti πως «η δημιουργία ενός αμερικανικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος θα έπρεπε στην πραγματικότητα να "εκμηδενίσει" την πυρηνική ασπίδα της Ρωσίας, αλλά χάρη στην ανάπτυξη νέων τύπων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών, αυτό αποφεύχθηκε».

Ταυτόχρονα, ο πολιτικός τόνισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αναλάβει «υποχρεώσεις περιορισμού της Κίνας» στον τομέα των πυρηνικών όπλων και σημείωσε ότι το Πεκίνο αρνήθηκε να συζητήσει αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Αυγούστου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προβάλλουν μη πραγματικούς όρους για τη διατήρηση της συνθήκης START, μεταξύ των οποίων, η προϋπόθεση συμμετοχής της Κίνας.

Tags:
συμφωνία START, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK