21:53 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για την ώρα των πράξεων ως προς τη διευθέτηση των ζητημάτων που εκκρεμούν στη χερσόνησο της Κορέας, μίλησε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως ήρθε η ώρα των πράξεων όσον αφορά στα ζητήματα της κορεατικής χερσονήσου και, μάλιστα, υπενθύμισε πως η χώρα του πάντοτε ήταν υπέρ της συνέχισης της κοινής διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την επίλυση ολόκληρου του συνόλου των προβλημάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού. 

Ακόμα, ο ίδιος είπε ότι η Μόσχα έχει υποστηρίξει τις προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ, της Σεούλ και της Ουάσινγκτον για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, και έχει βοηθήσει τους εταίρους στις εποικοδομητικές προσπάθειές τους.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Λαβρόφ ανέφερε:

«Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να περάσουμε από λόγια σε πράξεις, στην πρακτική εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί. Τα τελευταία χρόνια, συνέβησαν πολλά, όπως η Κοινή Δήλωση των ηγετών της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη, οι Διακηρύξεις του Πανμουτζόμ και της Πιονγκγιάνγκ μεταξύ του Προέδρου Μουν Τζε-ιν και του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Δυστυχώς, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις τους, αποδείχθηκε ότι τα μέρη δεν ήταν έτοιμα για αυτό».

Έτσι, όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αυτό έχει προκαλέσει απώλεια ενδιαφέροντος για επακόλουθες επαφές.

Χαρακτηριστικά, ο Λαβρόφ τόνισε:

«Συνεχίζουμε να πείθουμε τους εταίρους μας να κάνουν ταυτόχρονα μικρά αλλά πραγματικά βήματα για να συναντηθούν μεταξύ τους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Νότια και η Βόρεια Κορέα, όπως οι ΗΠΑ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, πρέπει να επικεντρωθούν στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης αντί να προσπαθούν για την επίλυση ολόκληρου του φάσματος των μακροχρόνιων προβλημάτων της περιοχής ταυτόχρονα και μόνο μεταξύ τους».

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, τα ζητήματα της τελικής πολιτικής διευθέτησης στη χερσόνησο της Κορέας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη Νότια Κορέα και τη Βόρεια Κορέα με τη βοήθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λάβροφ πρόσθεσε ότι, το 2017, η Ρωσία και η Κίνα παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη για τη διευθέτηση των ζητημάτων στην περιοχή και, παρά τις «γνωστές δυσκολίες» στις διαπραγματεύσεις, όπως είπε, τα μέρη είχαν φτάσει στο τρίτο στάδιο της εφαρμογής του εγγράφου, δηλαδή στη συνέχιση της πολυμερούς συνεργασίας για την επίλυση ολόκληρου του φάσματος των προβλημάτων στην κορεατική χερσόνησο.

Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε:

«Καθοδηγούμενοι από αυτήν τη λογική, αρχίσαμε να αναπτύσσουμε ένα κατάλληλο σχέδιο δράσης το 2019, στο οποίο προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τα μελλοντικά κοινά βήματα των κρατών που εμπλέκονται σε τέσσερις κύριες διαστάσεις: στη στρατιωτική, στην πολιτική, στην οικονομική και στην ανθρωπιστική».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «αυτά τα κοινά βήματα θα μπορούσαν να γίνουν παράλληλα προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων χωρίς να συνδεθούν τεχνητά μεταξύ τους», αλλά σημείωσε ότι «μπορεί να απαιτηθεί η οργάνωση της δουλειάς σε διάφορες μορφές».

Tags:
Σεργκέι Λαβρόφ, Ρωσία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Βόρεια Κορέα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK