22:02 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 91
Βρείτε μας

Την ανησυχία της εξέφρασε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς -όπως είπε η Ζαχάροβα- «έχει αντιρωσικό χαρακτήρα».

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία -όπως είπε- έχει έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, η Ζαχάροβα τόνισε, μεταξύ άλλων, το εξής:

«Τα σχέδια της Ουάσινγκτον για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο μας ανησυχούν επειδή έχουν ανοιχτά αντιρωσική φύση, αντικατοπτρίζουν την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και, κατ' αρχήν, δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας σε αυτήν την περιοχή».

Η ίδια τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο σχολίασε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στα τέλη Σεπτεμβρίου σε δηλώσεις του από την Ελλάδα μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Στη συνέχεια, η Ζαχάροβα κατέστησε σαφές πως «η Ρωσία δεν ισχυρίζεται ότι είναι μονοπώλιο στον τομέα των ενεργειακών πόρων και η επιλογή πρέπει να γίνεται από τις χώρες, κάτι που απορρέει από την οικονομική ωφέλεια».

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε το εξής:

«Ποτέ δεν διεκδικήσαμε το ρόλο που μας αποδίδεται, δηλαδή ενός μονοπωλιακού προμηθευτή. Είμαστε κατηγορηματικά εναντίον της πολιτικοποίησης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Η επιλογή πρέπει να γίνεται από τις ίδιες τις χώρες που καταναλώνουν, βάσει της λογικής του ελεύθερου ανταγωνισμού, της οικονομικής ωφελειών και των πλεονεκτημάτων».

Τα αντιρωσικά σχόλια του Πομπέο και η αντίδραση της Μόσχας

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις αρχές της εβδομάδας, δεν δίστασε να εξαπολύσει ευθέως τα βέλη του κατά της Ρωσίας. 

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε την Τρίτη (29/09):

«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα».

Ακόμα, ο Αμερικανός πολιτικός πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε «να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Επίσης, ο Πομπέο αναφέρθηκα και στα ενεργειακά ζητήματα, λέγοντας ότι «οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom».

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, αμέσως μετά τα σχόλια του Αμερικανού ΥΠΕΞ, αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας πως «η αντιρωσική υστερία δύσκολα βρίσκει ανταπόκριση στον ελληνικό λαό».

Έτσι, σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter, υπογραμμίστηκε το εξής:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στον φίλο ελληνικό λαό».

Tags:
Μαρία Ζαχάροβα, Ανατολική Μεσόγειος, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK