14:31 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει την αμερικανική μέθοδο σχετικά με τις απειλές και την επιβολή κυρώσεων σε άλλες χώρες, επεσήμανε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Το ενδεχόμενο διακοπής του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που το μπλοκ δεν σεβαστεί τη Ρωσία, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αρχικά, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τόνισε πως υπάρχουν κάποιοι που είναι υπεύθυνοι για τη δυτική εξωτερική πολιτική και δεν κατανοούν την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό, ενώ στη συνέχεια, πρόσθεσε πως είναι πιθανό «να διακόψουμε τον διάλογο μαζί τους για λίγο».

Μάλιστα, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης, αιτιολόγησε τη στάση της Μόσχας, λέγοντας πως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ισχυρίζεται ότι «η γεωπολιτική συνεργασία με τις ρωσικές αρχές δεν λειτουργεί», επομένως «ας το αφήσουμε λοιπόν αν είναι αυτό που θέλουν».

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει το αμερικανικό στιλ απειλώντας και τιμωρώντας τα κράτη με κυρώσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί ενεργά το μονοπάτι των Ηνωμένων Πολιτειών στηριζόμενη όλο και περισσότερο στις απειλές και τις κυρώσεις. Έχουν καθιερωθεί δύο μηχανισμοί για την τιμωρία όσων χρησιμοποιούν χημικά όπλα -σύμφωνα με την ΕΕ- και εκείνων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα - πάλι σύμφωνα με την ΕΕ» εξήγησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, αυτοί οι μηχανισμοί παραβιάζουν τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως χτες, οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για «τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι».

Μάλιστα, ο Φιλανδός ΥΠΕΞ, Πέκα Χαάβιστο, πρόσθεσε πως σε λίγο «ξεκινά η προετοιμασία του καταλόγου των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

Πάντως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τη συνεργασία της ΕΕ με τη Μόσχα σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Κάθε περίπτωση απαιτεί την απάντησή της. Οι κυρώσεις σχετίζονται με συγκεκριμένο θέμα -τη δηλητηρίαση του κ. Nαβάλνι-, αλλά υπάρχουν και άλλες διαστάσεις στη σχέση μας με τη Ρωσία» εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Tags:
κυρώσει κατά Ρωσίας, κυρώσεις, διάλογος, Σεργκέι Λαβρόφ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK