18:39 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμπεριλάβει δύο από τους πέντε τύπους όπλων στη νέα συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (Νew START) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Από τους πέντε νέους τύπους όπλων, είμαστε έτοιμοι να συμπεριλάβουμε δύο τύπους στο πλαίσιο της τρέχουσας συνθήκης πράγμα το οποίο το γνωρίζουν [οι ΗΠΑ]» δήλωσε ο Σεργκέι Λάβροφ σε συνέντευξη με μια ομάδα ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Sputnik.

Όταν ρωτήθηκε για τους τύπους όπλων που η Ρωσία ήταν έτοιμη να συμπεριλάβει στη συμφωνία, ο Λαβρόφ απάντησε ότι δεν θα αναφερθεί λεπτομερώς. Ταυτόχρονα, ο υπουργός είπε ότι η συνθήκη καλύπτει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους υποβρυχίων καθώς και βομβαρδιστικά.

Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι εάν η Ουάσινγκτον θέλει να συμπεριλάβει τακτικά πυρηνικά όπλα στη συνθήκη, τότε οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν τους πυραύλους τους από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν βλέπει προς το παρόν προοπτικές υπογραφής της New START.

Η συνθήκη New START που υπογράφηκε το 2010 στοχεύει στη μείωση κατά το ήμισυ των εκτοξευτών πυραύλων καθώς και τη δημιουργία νέων καθεστώτων σχετικά με την επαλήθευση της διαδικασίας εκτόξευσης.

Πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021, ωστόσο, η Μόσχα προσπαθεί να την παρατείνει. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προτείνει πενταετή παράταση της συμφωνίας χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν να συμπεριλάβουν το Πεκίνο σε αυτήν με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας τριμερούς πυρηνικής συμφωνίας.

Tags:
πυρηνικό πλήγμα, πυρηνική βόμβα, πυρηνικά, πυρηνικά όπλα, ΗΠΑ, όπλα, συμφωνία START, new START, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK