20:26 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Υπέρ της ρωσικής συμβολής στη διαμόρφωση ενός διαλόγου με την Τουρκία και της συνολικής και δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και εκπρόσωπος στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Γκεόργκι Μουράντοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και εκπρόσωπος στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποκάλυψε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός διαλόγου με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Μουράντοφ παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην κυπριακή συνέντευξη «Χαραυγή», με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων των διπλωματικών σχέσεων Μόσχας - Λευκωσίας.

Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε:

«Η Ρωσία ανησυχεί εξαιτίας της κατάστασης στη Μεσόγειο Θάλασσα, όσο δε αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία είμαστε έτοιμοι, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός διαλόγου που να βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα για την εξεύρεση λύσεων, οι οποίες θα είναι δίκαιες και θα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Στηριζόμαστε στις αρχές της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των νησιώτικων κρατών, που δεν είναι και λίγα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δική μας κοινωνία θεωρεί ανεπίτρεπτη την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία οδηγεί η άρνηση από μέρους της Τουρκίας αυτού του δικαιώματος για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ρωσία είναι υπέρ της εξεύρεσης ενός λογικού συμβιβασμού και τη μείωση της έντασης και του βαθμού αντιπαράθεσης και της επιστροφής στη λογική του διαλόγου, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση γίνεται συνεχώς όλο και πιο περίπλοκη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης στο νησί, μέσω της ίδρυσης μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και με βάση εκείνες τις παραμέτρους που έχουν καταγραφεί στα Περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναφορικά με τις 60χρονες διπλωματικές σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, ο Μουράντοφ τόνισε πως «ο μεταξύ μας διάλογος είχε ειλικρινή χαρακτήρα και, σήμερα, η Κύπρος και η Ρωσία συνδέονται με περισσότερες από 60 διμερείς συμφωνίες σε διάφορους τομείς των σχέσεών τους».

Ωστόσο, όπως είπε, οι διπλωματικές σχέσεις επισκιάζονται από τις παράνομες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Μουράντοφ επεσήμανε με νόημα:

«Υπενθυμίζουμε ότι διεθνείς κυρώσεις δικαιούται να επιβάλλει αποκλειστικά και μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν ειδικής και ομόφωνης απόφασής του».

Τέλος, αναφορικά με την κατάσταση στην Κριμαία ύστερα από την επανένωσή της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Μουράντοφ σημείωσε:

«Το σημαντικότερο για τους κατοίκους της Κριμαίας είναι ότι σήμερα στη χερσόνησο έχουν μπει τα θεμέλια για μια ταχεία ανάπτυξη, έχει ήδη δημιουργηθεί η βασική υποδομή. Όλα αυτά δημιουργούν καλές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, οι οποίες κατά πρώτο λόγο αναπτύσσονται μαζί με τις υποδομές. Η Κριμαία επιστρέφει στον ρόλο που είχε στο παρελθόν, ως η νότια πύλη της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα».
Tags:
Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Κύπρος, Κριμαία, Ρωσία, Γκεόργκι Μουράντοβ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK