03:56 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 90
Βρείτε μας

Μπορεί το εμπάργκο στη Ρωσία να παραμένει σε ισχύ, όμως τα ελληνικά προϊόντα δεν έχουν σταματήσει να παράγονται στη Ρωσία. Το Sputnik συνομίλησε με τον μοναδικό παραγωγό ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία.  

Όταν ξεκινούσε στο εμπόριο το 1995 σίγουρα δεν φανταζόταν ότι η εταιρεία που θα δημιουργούσε θα βραβευόταν ανάμεσα στις 25 καλύτερες επιχειρήσεις στη Ρωσία για το 2019.

Μόλις 300 χλμ από τη Μόσχα, στην επαρχία του Σμολένσκ, ο επιχειρηματίας, Χρήστος Κεσίδης, έχει κατασκευάσει μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα
Όταν επιβλήθηκε το εμπάργκο στη Ρωσία και κατά συνέπεια υπήρξε μπλόκο στις ελληνορωσικές εξαγωγές-εισαγωγές, ο ίδιος επένδυσε στην ανάγκη εσωτερικής ανάπτυξης της ρωσικής αγοράς που δεν θα εξαρτιέται από προϊόντα της ΕΕ

Από τα προϊόντα για τα οποία διακρίνεται είναι τα τυριά τα οποία παράγει.

«Παράγουμε μεταξύ άλλων φέτα, χαλούμι, γιαούρτι. Ξεκινήσαμε αμέσως μόλις μάθαμε ότι γίνεται εμπάργκο στα τυροκομικά προϊόντα. Ήταν ένα πλάνο μερικών ετών, αλλά το εμπάργκο μάς έδωσε μια ώθηση και ξεκινήσαμε σιγά σιγά να κάνουμε τα δικά μας τυριά. Kάναμε πολλούς πειραματισμούς» περιγράφει στο Sputnik o Χρήστος Κεσίδης.

Οι Ρώσοι, όπως αναφέρει, έχουν συνηθίσει στην κατανάλωση μιας απομίμησης φέτας βουλγαρικής και ρουμανικής προέλευσης. 

«Αυτή την πενταετία προσπαθήσαμε να το αλλάξουμε και να καθιερώσουμε σιγά σιγά το δικό μας προϊόν. Φέραμε έναν καθηγητή από την Τυροκομική Σχολή των Ιωαννίνων και κάθε μέρα επί μία εβδομάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ φτιάχναμε φέτες και χαλούμια. Αυτός μας έκανε τόσο θεωρητική εξάσκηση όσο και πρακτική. Και παραμένουμε σε συνεχή επικοινωνία για οποιαδήποτε τυχόν προβλήματα δημιουργούνται».

Το «χτύπημα» του κορονοϊού

Όταν η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε, αποφάσισε να κλείσει τα τρία καταστήματα του στα οποία πωλούσε προϊόντα του. 

Ο θάνατος μιας 55χρονης υπαλλήλου του από τον κορονοϊό τον συγκλόνισε και τον οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

«Η πανδημία μάς απειλεί ακόμα, θα επανέλθουμε δυναμικά όταν παρέλθει. Καμία επιχείρηση δεν είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Δεν θα διακινδυνεύσουμε ούτε την υγεία μας ούτε των εργαζομένων. Τα κέρδη μπορούν να περιμένουν. Τα καταστήματα μας βρίσκονταν μέσα σε κλειστά παζάρια. Μας ανησυχεί πάντως η αύξηση των κρουσμάτων» αναφέρει.

Παρόλα αυτά, το τυροκομείο του συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα προϊόντα που παράγει διοχετεύονται στο λιανικό εμπόριο. Παράλληλα, τα τρόφιμά του παραδίδονται σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, εστιατορίων και ξενοδοχείων.

Πρόκειται για έναν από τους βασικούς παραγωγούς ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.

Από προπονητής πυγμαχίας... στα ρινγκ του εμπορίου

Μπορεί να γεννήθηκε στον Πειραιά ωστόσο σπούδασε στη Μόσχα αποκτώντας τον τίτλο του καθηγητή φυσικής αγωγής, ενώ ήταν και προπονητής πυγμαχίας.

Τελικά αποφάσισε ότι θα δοκιμάσει να αναμετρηθεί όχι με κάποιον πυγμάχο, αλλά με το εμπόριο και ίδρυσε την εταιρεία με την επωνυμία Olympic Foods, ενώ τα γαλακτοκομικά του φέρουν την ονομασία Kesidis Diary.

Και πριν τον κορονοϊό γνώριζε ότι η ρωσική αγορά δεν είναι εύκολη

«Θέλει αντοχές, χρειάζεται να καταλάβεις το μέγεθος της. Οι πόρτες ανοίγουν μόνο στα καλά προϊόντα» λέει.

Οι επόμενοι στόχοι

Ως επόμενο βήμα, σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην παραγωγή φέτας σε άλμη, αλλά και στην προώθηση του ελληνικού γιαουρτιού.

«Στόχος είναι να ανταγωνιστούμε τα ρωσικά μεγαθήρια στο γιαούρτι, την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι ήταν συνηθισμένοι στο κεφίρ και τη σμετάνα (σ.σ. τύπος ξινής κρέμας). Πρέπει αυτό το προϊόν, το γιαούρτι, ή οποιοδήποτε άλλο από αυτά που παράγουμε να γίνει "leader". Αν δεν το καταφέρουμε αυτό, τότε δεν θα έχουμε πετύχει κάτι στη ρωσική αγορά» τονίζει.

Την ίδια στιγμή παράγει χυμό λεμονιού, ξίδι, βαλσάμικο, καθώς στις ίδιες εγκαταστάσεις με το τυροκομείο, υπάρχουν συσκευαστήρια.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί εργαστήριο που φτιάχνει κεραμικά για τα γιαούρτια, επιχειρώντας όπως λέει ένα ιδιότυπο «πάντρεμα» ρωσικής κεραμεικής και ελληνικού γιαουρτιού. 

Στο προσεχές διάστημα ξεκινά εξαγωγές στο Καζακστάν και στη Γεωργία

«Αναμένουμε να δούμε την κίνηση της αγοράς εν μέσω κορονοϊού και να πράξουμε ανάλογα όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα αυτών των κινήσεων. Ωστόσο θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα για παραγωγή ποιοτικών ελληνικών προϊόντων εντός της ρωσικής επικράτειας» καταλήγει.

Tags:
γιαούρτι, τυρί, γάλα, Μόσχα, Ρωσία, γαλακτοκομικά προϊόντα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK