14:20 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Σενάρια πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο ακούγονται μετά την κατάθεση στο ρωσικό Κοινοβούλιο νόμου που παρέχει ασυλία σε πρώην Προέδρους.

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο ρωσικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη παρέχει «ασπίδα» προστασίας σε όλους τους πρώην Προέδρους της χώρας όσον αφορά πιθανή δίωξή τους για ποινικά ή διοικητικά αδικήματα. Ο νόμος θα ισχύει και για τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, κάθε πρώην επικεφαλής της χώρας, όπως και οι οικογένειες αυτών, δεν θα προστατεύονται μόνο από διώξεις, αλλά δεν μπορούν να συλληφθούν, φυλακιστούν, καταζητηθούν ή υποβληθούν σε ανάκριση.

Ο νόμος θα προστατεύει και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον μόνο πρώην Πρόεδρο που είναι ακόμη εν ζωή – εξαιρουμένου, φυσικά, του Πούτιν. 

Προβλέπει προστασία ακόμη και για περίοδο που προηγήθηκε της ανάληψης της εξουσίας, κάτι που σημαίνει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να βρεθεί υπόλογος μόνος για πράξεις πριν από το 2000. Η προστασία του θα αφορά και την περίοδο που είχε διατελέσει πρωθυπουργός, μεταξύ 2008 – 2012.

Υπό την υπάρχουσα νομοθεσία, ένας πρώην επικεφαλής του κράτους δεν μπορεί να διωχθεί για πράξεις που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Η πρόβλεψη, όμως, δεν αφορά, αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα εκτός αυτού του χρονικού πλαισίου.

Για ορισμένους, ο νέος αυτός νόμος αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα πως προαλείφεται αποχώρηση του Πούτιν από τον προεδρικό θώκο νωρίτερα απ' ό,τι ήταν αναμενόμενο, παρότι έχει τη δυνατότητα να παραμείνει Πρόεδρος έως και το 2036, εάν επανεκλεγεί.

Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα δίωξης για πιο σοβαρές κατηγορίες, όπως η προδοσία. Για να συμβεί αυτό, όμως, οι κατηγορίες πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα του Ανώτατου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πριν περάσει από την Κρατική Δούμα. Η Άνω Βουλή θα πρέπει τότε να άρει την ασυλία του Προέδρου.

Τον περασμένο μήνα κατατέθηκε στη Βουλή ακόμη ένα νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει σούσουρο. Δίνει τη δυνατότητα σε πρώην Προέδρους να λάβουν θέση γερουσιαστή, διά βίου. Και τότε υπήρξαν αναλυτές που «είδαν» αποχώρηση του Πούτιν από την προεδρία, αλλά θέλησή του ήταν να παραμείνει ενεργός στην πολιτική σκηνή.

 

Tags:
πρόεδρος, Νομοσχέδιο, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK