02:30 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (131)
0 10
Βρείτε μας

Στα μέσα Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει ήδη υιοθετήσει κυρώσεις κατά Γερμανών και Γάλλων αξιωματούχων απαντώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι και σύντομα θα ενημερώσει σχετικά τους εταίρους της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυρώσεις για τον Ναβάλνι αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην προεδρία, σύντομα θα απαντήσουμε με αντίστοιχες κυρώσεις. Έχουν υιοθετηθεί, σύντομα θα ενημερώσουμε τους Γάλλους και τους Γερμανούς συναδέλφους μας σχετικά» δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. 

Εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο-κλειδί της Γερμανίας στην πρόσφατη διαμάχη της Μόσχας με την Ευρώπη για την δήθεν δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

«Είπα (σ.σ. στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο) Μάας και μπορώ να το επαναλάβω, καθώς πιστεύω ότι δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν, βλέπουμε ότι η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην νέα επιθετικότητα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) σχέσεων με τη Ρωσία. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε, λαμβάνοντας υπόψιν τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη» δήλωσε. 

Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Η ΕΕ παρουσίασε στα μέσα Οκτωβρίου τον κατάλογο κυρώσεων σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι ο οποίος περιλαμβάνει έξι υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους και το ερευνητικό ινστιτούτο της χώρας για τον φερόμενο ρόλο τους στην υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου. 

Το Κρεμλίνο απάντησε εκφράζοντας τη λύπη του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας ότι πρόκειται για απόφαση που δείχνει «έλλειψη λογικής».

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι οι ρωσικές αρχές δεν θα επέτρεπαν ποτέ στον Αλεξέι Ναβάλνι να φύγει για θεραπεία στη Γερμανία αν επιδίωκαν να τον δηλητηριάσουν ειδικά με δεδομένο τον ταξιδιωτικό περιορισμό βάσει της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του. 

Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται ο αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου της Ρωσίας Σεργκέι Κιριλένκο, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεκάντερ Μπορτνίκοβ και δύο υφυπουργοί Άμυνας, οι Πάβελ Πόποφ και Αλεξέι Κριβορούτσκο. Πλην αυτών, οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του αρχηγού της προεδρικής διεύθυνσης εσωτερικής πολιτικής, Αντρέι Γιάριν, του πληρεξούσιου εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου, Σεργκέι Μενιάλο και του Κρατικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας για την Οργανική Χημεία και Τεχνολογία (GosNIIOKhT).

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (131)
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρώσεις, Γερμανία, Αλεξέι Ναβάλνι, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK