14:48 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1091)
0 30
Βρείτε μας

Μετά από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V, το εμβόλιο EpiVacCorona προστίθεται στο υγειονομικό οπλοστάσιο της Ρωσίας κατά της πανδημίας

Με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V να αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης 3, ένα ακόμα εμβόλιο ρωσικής κατασκευής, το EpiVacCorona, θα τεθεί στη διάθεση του κοινού τον επόμενο μήνα. Έτσι, υπάρχουν πολλές ελπίδες πως, ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει το νέο έτος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ζωονόσων και γρίπης του κέντρου Vector της Σιβηρίας, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο, τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι έτοιμα να παρουσιαστούν και αναμένεται η δημοσίευσή τους από μια διεθνή έκδοση.

«Νομίζω ότι το 2021 θα εμφανιστεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ρωσίας», εξήγησε ο Αλεξάντερ Ριζίκοφ. «Η πιο κοντινή ημερομηνία για κυκλοφορία του εμβολίου είναι η 10η Δεκεμβρίου. Στο μέλλον, ο μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει το 2021» εξήγησε.

Στις 17 Νοεμβρίου, το εμβόλιο EpiVacCorona ξεκίνησε δοκιμές τρίτης φάσης, μετά την εγγραφή του. Παρτίδες του εμβολίου παραδόθηκαν σε εννέα ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με 30.000 εθελοντές να λαμβάνουν το φάρμακο. Μια άλλη ξεχωριστή δοκιμή για άτομα πάνω από 60 ετών, πραγματοποιείται ταυτόχρονα και στην οποία συμμετέχουν 150 άτομα.

Μόλις ληφθεί το εμβόλιο, είναι απαραίτητη μια δεύτερη δόση, από έξι έως 10 μήνες αργότερα, με το πρόγραμμα να προβλέπει πως οι ασθενείς θα εμβολιάζονται και πάλι κάθε τρία χρόνια.

Τα προτερήματα έναντι άλλων εμβολίων

«Όσον αφορά την ανοσοαπόκριση που δημιουργεί, υπάρχει μεγάλη ελπίδα για το εμβόλιο, σε αντίθεση με την ανοσία που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της μόλυνσης», εξήγησε ο Ριζίκοφ. «Η ανοσία που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα μόλυνσης και αποκατάστασης, έχει ήδη αποδειχθεί ανεπαρκής. Μετά από πέντε έως επτά μήνες, τα αντισώματα εξαφανίζονται» επεσήμανε.

Το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, EpiVacCorona
© Φωτογραφία : Rospotrebnadzor (Οργανισμός Παρατήρησης της Δημόσιας Υγείας στη Ρωσία)

Σε αντίθεση με πολλά άλλα πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού, το EpiVacCorona δεν χρειάζεται να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε περιβάλλον με θερμοκρασία μεταξύ δύο και οκτώ βαθμών, μειώνοντας σημαντικά τους περιορισμούς στη μεταφορά και τη συντήρηση. Αντίθετα, το εμβόλιο που προτείνει ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer, πρέπει να διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Στις 14 Οκτωβρίου, το EpiVacCorona έγινε το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που καταχωρήθηκε στη Ρωσία. Το πρώτο, με το όνομα Sputnik V, υποβάλλεται επί του παρόντος σε δοκιμές με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν πως, το εμβόλιο είναι κατά 92% αποτελεσματικό.

Άλλοι κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης δημοσιεύσει αποτελέσματα δοκιμών των δικών τους εμβολίων, με τα δύο εμβόλια των ΗΠΑ, που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna, να δείχνουν ότι είναι περίπου κατά 95% αποτελεσματικά.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1091)
Tags:
εθελοντές, ασθενείς, δοκιμές, πανδημία, COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο, Sputnik V, EpiVacCorona, Ινστιτούτο Vector, Σιβηρία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK