21:21 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (229)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε σε υψηλούς τόνους σχετικά με ρεπορτάζ των «Sunday Times» και τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα επιχείρησε να δηλητηριάσει τον Αλεξέι Ναβάλνι δύο φορές το περασμένο καλοκαίρι με Νοβιτσόκ.

«Οι "Sunday Times" είναι για να διαβάζονται την Κυριακή φορώντας ρόμπα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ξέρετε, υπάρχουν ψεύτικες πληροφορίες και υπάρχουν και άλλες ιστορίες που μπορούν να συνοψιστούν με την γενική αναφορά “μ….ίες” (σ.σ. χρησιμοποίησε την αγγλική λέξη bulls..t). Δεν θα πω τίποτα άλλο».

Την Κυριακή, η εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο δημοσίευσε μακροσκελές άρθρο υπονοώντας ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε σε δύο περιπτώσεις τον Αύγουστο, μία σε δωμάτιο ξενοδοχείου –ο ισχυρισμός αναφέρει τη χρήση εσώρουχου– και στη συνέχεια στο νοσοκομείο του Ομσκ, ενώ βρισκόταν σε κώμα. Οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τον επικεφαλής τοξικολόγο της περιοχής Αλεξάντερ Σαμπάεφ, ο οποία ήταν ο τελικός υπεύθυνος για την θεραπεία του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Σαμπάεφ χαρακτήρισε την ιστορία «fake news» σημειώνονται ότι κανείς δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στον θάλαμο το Ναβάλνι.

Το άρθρο έγινε προϊόν ευρείας γελοιοποίησης, ενώ ακόμα και οι συνήθεις αντί-ρωσικές φωνές παρέμειναν σιωπηλές για το ζήτημα, ενώ δημοσιογράφοι δυτικών μέσων στη Μόσχα αγνόησαν σχεδόν πλήρως την ιστορία. Σημειώνεται ότι, ο ίδιο ο ανταποκριτής των Sunday Times δεν προώθησε το άρθρο, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στον συνήθως «γεμάτο» λογαριασμό του στο Twitter.

Οι «Sunday Times», γνωστοί ότι βρίσκονται κοντά σε Βρετανούς κατασκόπους, επικαλούνται δυτικούς κατασκόπους που δεν κατονομάζουν ως πηγή για το δημοσίευμά τους.

Στις 20 Αυγούστου, ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσεις από το Τομσκ στη Μόσχα. Μετά από έκτακτη προσγείωση στο Ομσκ, νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο και τέθηκε σε κώμα. Μετά από αίτημα του περιβάλλοντός του, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στην κλινική Charite του Βερολίνου για θεραπεία. Έπειτα από περισσότερες από επτά ημέρες νοσηλείας, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με Νοβιτσόκ. Αυτός ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από τους Ρώσους γιατρούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν βρήκαν κανένα ίχνος δηλητηρίου στο σώμα του. Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (229)
Tags:
Νοβιτσόκ, νευροτοξίνη, δηλητηρίαση, Times, Αλεξέι Ναβάλνι, Κρεμλίνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK