11:47 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (107)
0 40
Βρείτε μας

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στο Russia-1, στην απονομή του τόμου αυτοκεφαλίας από τον Βαρθολομαίο στον σχισματικό Μητροπολίτη του Κιέβου.

Σε άνωθεν τιμωρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το σχίσμα στην Ορθοδοξία μετά την απονομή του τόμου αυτοκεφαλίας στον σχισματικό Μητροπολίτη του Κιέβου, απέδωσε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν θέλω να εκφράσω καμία κριτική στον Κωνσταντινοπολίτη συν-αδερφό μου, ωστόσο, αδιαμφισβήτητα, όλα αυτά που συνέβησαν μετά στην Κωνσταντινούπολη αποδεικνύουν τη Θεία Τιμωρία».

Συνεχίζοντας, ο Πατριάρχης Μόσχας σχολίασε ότι ο Βαρθολομαίος «έβαλε τους σχισματικούς του Κιέβου, στο ιερό του Κιέβου, στη, (σ.σ. Αγία) Σοφία του Κιέβου και έχασε την (σ.σ. Αγία) Σοφία της Κωνσταντινούπολης – μετατράπηκε σε τζαμί».

Υποστήριξε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν προφανής συνέπεια, προερχόμενη από τη Θεία Βούληση και μάλιστα ήρθε χωρίς καθυστέρηση.

«Πήρες την Αγία Σοφία του Κιέβου από τους Ορθοδόξους ανθρώπους, από την Ορθόδοξη Εκκλησία και έχασες τη δική σου, προσωπική Σοφία. Θεωρώ ότι περισσότερο προφανή συνέπεια, εκπορευόμενη από τη Θεία Βούληση, δύσκολο να φανταστεί κανείς. Και οι συνέπειες ήρθαν χωρίς καθυστέρηση γιατί το αμάρτημα ήταν πολύ μεγάλο» πρόσθεσε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κρίση στην Ορθοδοξία έχει επιβληθεί απ' έξω και πρέπει «να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον προκειμένου να περάσει το δυνατόν συντομότερα». 

«Πρέπει να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον. Τουλάχιστον όσον αφορά στις ιδιωτικές προσευχές, καθώς είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια λειτουργιών, καθώς δεν αναφέρουμε τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στα δίπτυχα» σημείωσε.

Πώς φτάσαμε στην κρίση και το σχίσμα στην Ορθοδοξία

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε τον τόμο της αυτοκεφαλίας και την ποιμαντορική ράβδο στον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, πριν δύο χρόνια, το 2019. Με την κίνηση αυτή δημιούργησε μια νέα ουκρανική εκκλησία που απορρόφησε όλα τα δικαιώματα και τα περιουσιακά στοιχεία της κανονικής και αυτοκέφαλης εκκλησίας που λειτουργούσε -και εξακολουθεί να λειτουργεί- υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Μόσχας από το 1990, προκαλώντας τη ρωσική αντίδραση. 

Το «παρών» στο συλλείτουργο που άλλαξε τις ισορροπίες στην Ορθοδοξία είχε δώσει ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που μεθόδευσε την ανάδειξη μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας στο ουκρανικό έδαφος, υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ, ενώ μετά το πέρας εκείνης της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μαζί με τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου, προέστη της τελετής του αγιασμού των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας το οποίο έχει στην πραγματικότητα τη δικαιοδοσία για την Εκκλησία της Ουκρανίας. Η Ρωσική Εκκλησία αντιτάχθηκε πολλές φορές κατά των αυθαιρεσιών του Βαρθολομαίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι η πράξη του Πατριάρχη να παραχωρήσει την αυτοκεφαλία, υποκινήθηκε μεταξύ άλλων από αμερικανικά συμφέροντα.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (107)
Tags:
τζαμί, Αγία Σοφία, Ουκρανία, αυτοκεφαλία, αυτοκέφαλο, Ρωσία, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK