04:52 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για ακατάπαυστες καταστολές ρωσόφωνων δημοσιογράφων και κοινωνικών παραγόντων με πολιτικά κίνητρα.

Ψήφισμα καταδίκης των πράξεων των αρχών της Λετονίας για τις καταστολές με πολιτικά κίνητρα κατά ρωσόφωνων δημοσιογράφων και κοινωνικών παραγόντων που εργάζονται στη συγκεκριμένη χώρα υιοθέτηση η Κρατική Δούμα στη Ρωσία.

Στο διάγγελμά της προς τα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών Κρατών κάνει λόγο για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στη Λετονία, οι οποίες τον τελευταίο καιρό εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα.

«Η πολιτική των Λετονικών Αρχών που αποσκοπεί στον περιορισμό των συμφερόντων των λεγόμενων “μη πολιτών” και των εθνικών μειονοτήτων, η εκ των πραγμάτων διάλυση του ρωσόφωνου εκπαιδευτικού χώρου, η κυνική παραχάραξη της ιστορίας με συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες, η προσωποποίηση των ναζί εγκληματιών και των συνεργών εκ των εκεί δωσίλογων, η πολιτιστική και γλωσσική διάκριση – όλα αυτά συνοδεύονται από την απροκάλυπτη παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και την παρεμπόδιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημοσιογράφων» επισημαίνεται.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σύλληψη επτά υπαλλήλων των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων «Sputnik Λετονία» και «Baltnews» από την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Λετονίας στις 3 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με το διάγγελμα πρόκειται για ακόμα μία προκλητική ενέργεια με στόχο την παράνομη εκτόπιση των εκπροσώπων των ρωσόφωνων μέσων μαζικής ενημέρωσης από των ενημερωτικό χώρο της Λετονίας.

«Ύστερα από οχτώ ώρες ανακρίσεων και ερευνών οι συλληφθέντες ρωσόφωνοι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν βάσει του άρθρου 84 του Ποινικού Κώδικα της Λετονίας (παραβίαση του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ), το οποίο προβλέπει την ποινή της φυλάκισης» αναφέρεται.

Στο ψήφισμα χαρακτηρίζεται «κυνική προσπάθεια να αιτιολογηθεί η πολιτική λογοκρισία» η αναφορά από τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Ρινκέβιτς για ανάγκη εφαρμογής της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι αυτή η προσπάθεια «συνδυάζεται με την απροκάλυπτη Ρωσοφοβία και τον ρεβανσισμό και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της σημερινής πολιτικής ατμόσφαιρας αυτής της βαλτικής χώρας, οι Αρχές της οποίας αναιδώς συγκαλύπτουν την πολιτική ξενοφοβίας με την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ». 

Στη συνέχεια, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμα απευθύνουν έκκληση προς τα Κοινοβούλια των Ευρωπαϊκών Χωρών να καταδικάσουν τις «χυδαίες» παραβιάσεις από τη Λετονίας των ανειλημμένων διεθνών δεσμεύσεών της για τον σεβασμό της ελευθερίας του λόγου, καθώς και να υποστηρίξουν την ελεύθερη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να εναντιωθούν στη χρήση βίαιων πρακτικών και της λογοκρισίας ως εργαλείων της πολιτικής και της πληροφοριακής αντιπαράθεσης.

Όπως σημειώνουν «θεωρούν απολύτως απαράδεκτες τις καταδιωκτικές επιχειρήσεις εναντίων των ανεπιθύμητων κοινωνικών προσώπων και των δημοσιογράφων στη Λετονία. Χαρακτηρίζοντας αυτά τα βήματα ως στοιχείο της επιθετικής εκστρατείας καταπίεσης των αντιφρονούντων, που υπονομεύει τα θεμέλια ύπαρξης κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμα διακρίνουν στις ενέργειες των Αρχών της Λετονίας την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του άρθρου 10 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, που εγγυόνται σε όλους την ελευθερία της έκφρασης, της λήψης και της μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών, άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων».
Tags:
δημοσιογράφοι, ρώσοι δημοσιογράφοι, Λετονία, Δούμα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK