01:19 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1162)
0 50
Βρείτε μας

Το ρωσικό εμβόλιο που δημιουργήθηκε στο ερευνητικό κέντρο Γκαμαλέγια στη Μόσχα διανέμεται διεθνώς ενισχύοντας τον αγώνα για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου άμεσων επενδύσεων της Ρωσίας.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και να αυξήσει τη διάθεση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V σε ολόκληρο τον κόσμο εν μέσω της εν εξελίξει πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής του ταμείου Κίριλ Ντμιτρίεφ στη σύνοδο «REUTERS NEXT» την Πέμπτη.

Όταν ρωτήθηκε από το Sputnik για τα σχέδια του RDIF, ο Ντμιτρίεφ απάντησε ότι το Sputnik V κατασκευάζεται σε τέσσερις χώρες (τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τη Βραζιλία) με ικανότητα εμβολιασμού έως και 500 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι το RDIF σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε επτά επιπλέον χώρες, με προσπάθειες συνεργασίας και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία ήταν επίσης η πρώτη που πρότεινε συνεργασία με τους δημιουργούς του εμβολίου της Οξφόρδης για την παροχή δόσεων τόσο του Sputnik V όσο και της Astrazeneca ενώ πρόκειται να ανακοινώσει συνεργασία και με Κινέζους κατασκευαστές εμβολίων.

«Πρέπει να έχουμε εμβόλια πάνω και πέρα από την πολιτική. Πρέπει να είμαστε συνεργάτες σε αυτό και να ξεχάσουμε αντιρωσικά, αντιευρωπαϊκά ή αντιαμερικανικά κλισέ. Να συνεργαστούμε πραγματικά ως ανθρωπότητα για να λύσουμε αυτό το ζήτημα» είπε ο Ντμιτρίεφ.

Μιλώντας για τη Λατινική Αμερική, ο επικεφαλής του RDIF είπε ότι το Sputnik V επιλέχθηκε λόγω της «ασφαλούς αδενοϊικής πλατφόρμας που έχει δοκιμαστεί για δεκαετίες σε περισσότερες από 250 κλινικές δοκιμές» με ποσοστά αποτελεσματικότητας άνω του 90%. Παράλληλα, το Sputnik V είναι πιο εύκολο στη μεταφορά από άλλα εμβόλια, διότι μπορεί να αποθηκευτεί στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τους -70 βαθμούς Κελσίου που απαιτείται από άλλα εμβόλια. Επίσης ελαχιστοποιεί τις «ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις», ενώ κοστίζει 50% έως 70% λιγότερο από άλλα εμβόλια.

Εκτός από την αγορά της Λατινικής Αμερικής, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Σερβία και η Λευκορωσία έχουν παραγγείλει επίσης το Sputnik V και άλλες εννέα χώρες από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία αναμένεται να κάνουν το ίδιο έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Πιθανή η καταχώρηση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik V, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κίριλ Ντμιτρίεφ μιλώντας στο Reuters. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο πρόκειται να πραγματοποιήσει μια επιστημονική θεώρηση του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας κατά της COVID-19 στις 19 Ιανουαρίου, το οποίο θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση έγκρισης έκτακτης ανάγκης.

Ο Στέφαν ντε Κεεσμάκερ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε την Τρίτη ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας ανάπτυξης του Sputnik V και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την άδεια χρήσης επείγουσας χρήσης του εμβολίου.

Το Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το ρωσικό ερευνητικό ινστιτούτο Γκαμαλέγια σε συνδυασμό με το RDIF, ήταν 90% αποτελεσματικό σε συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές μετά από τρεις φάσεις ελέγχου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1162)
Tags:
εμβόλιο, κορονοϊός, Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Sputnik V
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK