18:45 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Σκίτσα

Ρωσία και Κίνα γυρνούν την πλάτη στο δολάριο

ΣΚΙΤΣΑ
Λήψη σύντομου url
0 50
Βρείτε μας

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για να ενισχύσουν τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, γυρνώντας έτσι την πλάτη στο δολάριο. Ρώσος βουλευτής εκτίμησε ότι οι πληρωμές σε ρούβλια με την Κίνα μπορεί να αγγίξουν το 50%.

Ρωσία και Κίνα γυρνούν την πλάτη στο δολάριο

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, υπέγραψαν στις 5 Ιουνίου, μια διακυβερνητική συμφωνία για μετάβαση στη χρήση εθνικών νομισμάτων στις μεταξύ τους πληρωμές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestiyaη οποία επικαλείται επιστολή του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία περιέχονται στην επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη ρωσική κάτω Βουλή, Ανατόλι Ακσακόφ.

Η επιστολή έφτασε ως απάντηση σε ερώτηση του Ακσακόφ σχετικά με τις προσπάθειες του υπουργείου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνιών με τους οικονομικούς εταίρους για τη χρήση εθνικών νομισμάτων και ως εκ τούτου την ενίσχυση της «οικονομικής ασφάλειας της χώρας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σχέδιο αποδολαριοποίησης της ρωσικής οικονομίας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης

Η επιστολή επισημαίνει επίσης ότι ήδη αναπτύσσονται νέοι μηχανισμοί πληρωμών σε εθνικά νομίσματα μεταξύ Ρωσίας και κινεζικών επιχειρήσεων.

Ο Ακσακόφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι μία από τις επιλογές θα μπορούσε να είναι ορισμένες «πύλες» μεταξύ των ρωσικών και των κινεζικών συστημάτων πληρωμών, αντίστοιχων με το σύστημα SWIFT (Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία).

Ωστόσο, μια αύξηση των πληρωμών στα εθνικά νομίσματα θα απαιτήσει, επίσης, τη δημιουργία μιας αγοράς οικονομικών εργαλείων για ρούβλια και γουάν, τόνισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Ακσακόφ, το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στα δύο έθνη να αντισταθμίσουν τους κινδύνους διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο διμερές εμπόριο. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των πληρωμών σε ρούβλια με την Κίνα μπορεί να αυξηθεί από το 10% που βρίσκεται σήμερα στο 50% τα επόμενα χρόνια, όπως εκτίμησε.

Τρεις πηγές κοντά στην ρωσική Κεντρική Τράπεζα, εν τω μεταξύ, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η Ρωσική Τράπεζα VTB και η Εμπορική Τράπεζα της Κίνας θα εξουσιοδοτηθούν να πραγματοποιούν αυτές τις πληρωμές.

Tags:
αποδολαριοποίηση, Γουάν, Ρούβλι, ισοτιμία, νομίσματα, δολάρια, Κίνα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΚΙΤΣΑ

 • ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15:57 16.09.2019
  15:57 16.09.2019

  Η «κουδουνίστρα» του ΝΑΤΟ για τα σοβιετικά υποβρύχια

  Η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου ήταν μια εποχή που η πρωτοτυπία και η έρευνα σε ζητήματα εξοπλισμών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τόσο στη Σοβιετική Ένωση όσο και στις ΗΠΑ.

 • Το Facebook εξετάζει την απόκρυψη των like
  ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16:17 03.09.2019
  16:17 03.09.2019

  Υπάρχει Facebook χωρίς likes;

  Πειραματισμούς με την εμφάνιση του αριθμού των «likes» από τη δημόσια θέα φαίνεται ότι κάνει το Facebook σύμφωνα με ερευνητή που αποκάλυψε παρόμοια δοκιμή από το Instagram.

 • Ο Τραμπ ζητά την επιστροφή της Ρωσίας στη G7
  ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17:51 26.08.2019
  17:51 26.08.2019

  Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα

  Είναι γνωστό πως στα οικογενειακά τραπέζια γίνονται οι μεγαλύτεροι τσακωμοί. Αυτό έγινε και στη G7 όταν αναφέρθηκε η επιστροφή της Ρωσίας.

 • Το καρτούν του Sputnik για το ιρανικό τάνκερ που πλέει προς Καλαμάτα
  ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15:14 20.08.2019
  15:14 20.08.2019

  Ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις!

  «Λόκαραν» στο ιρανικό τάνκερ οι ΗΠΑ και τώρα το ψάχνουν στα πελάγη. Το δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya» (πρώην «Grace 1») αποδεσμεύτηκε από το Γιβραλτάρ μετά από 46 ημέρες και πλέει πια προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

  Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ