16:50 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
Σκίτσα

Ρωσία και Κίνα γυρνούν την πλάτη στο δολάριο

ΣΚΙΤΣΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για να ενισχύσουν τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, γυρνώντας έτσι την πλάτη στο δολάριο. Ρώσος βουλευτής εκτίμησε ότι οι πληρωμές σε ρούβλια με την Κίνα μπορεί να αγγίξουν το 50%.

Ρωσία και Κίνα γυρνούν την πλάτη στο δολάριο

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, υπέγραψαν στις 5 Ιουνίου, μια διακυβερνητική συμφωνία για μετάβαση στη χρήση εθνικών νομισμάτων στις μεταξύ τους πληρωμές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestiyaη οποία επικαλείται επιστολή του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία περιέχονται στην επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη ρωσική κάτω Βουλή, Ανατόλι Ακσακόφ.

Η επιστολή έφτασε ως απάντηση σε ερώτηση του Ακσακόφ σχετικά με τις προσπάθειες του υπουργείου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνιών με τους οικονομικούς εταίρους για τη χρήση εθνικών νομισμάτων και ως εκ τούτου την ενίσχυση της «οικονομικής ασφάλειας της χώρας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σχέδιο αποδολαριοποίησης της ρωσικής οικονομίας βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης

Η επιστολή επισημαίνει επίσης ότι ήδη αναπτύσσονται νέοι μηχανισμοί πληρωμών σε εθνικά νομίσματα μεταξύ Ρωσίας και κινεζικών επιχειρήσεων.

Ο Ακσακόφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι μία από τις επιλογές θα μπορούσε να είναι ορισμένες «πύλες» μεταξύ των ρωσικών και των κινεζικών συστημάτων πληρωμών, αντίστοιχων με το σύστημα SWIFT (Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία).

Ωστόσο, μια αύξηση των πληρωμών στα εθνικά νομίσματα θα απαιτήσει, επίσης, τη δημιουργία μιας αγοράς οικονομικών εργαλείων για ρούβλια και γουάν, τόνισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Ακσακόφ, το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στα δύο έθνη να αντισταθμίσουν τους κινδύνους διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο διμερές εμπόριο. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των πληρωμών σε ρούβλια με την Κίνα μπορεί να αυξηθεί από το 10% που βρίσκεται σήμερα στο 50% τα επόμενα χρόνια, όπως εκτίμησε.

Τρεις πηγές κοντά στην ρωσική Κεντρική Τράπεζα, εν τω μεταξύ, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η Ρωσική Τράπεζα VTB και η Εμπορική Τράπεζα της Κίνας θα εξουσιοδοτηθούν να πραγματοποιούν αυτές τις πληρωμές.

Tags:
αποδολαριοποίηση, Γουάν, Ρούβλι, ισοτιμία, νομίσματα, δολάρια, Κίνα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΚΙΤΣΑ