13:38 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
Σκίτσα

Σταγόνα στον ωκεανό η «συγγνώμη» του Guardian στο Sputnik

ΣΚΙΤΣΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (38)
0 40
Βρείτε μας

Ο Guardian τελικά ζήτησε «συγγνώμη» για τους ισχυρισμούς του ότι το Sputnik χρησιμοποιούσε fake φωτογραφίες από την μεγάλη καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων για να μεταδώσει «αντιμουσουλμανικό αφήγημα»…

Η «συγγνώμη» του Guardian στο Sputnik

Τον περασμένο Απρίλιο, μια πυρκαγιά κατέκαψε την Παναγία των Παρισίων, ένα από πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία. Το γαλλικό Sputnik ήταν εκεί για να καταγράψει λεπτό προς λεπτό τις συνταρακτικές εξελίξεις που συγκλόνισαν ολόκληρο τον κόσμο. Και ακόμη και σε ένα τέτοιο γεγονός, το Sputnik κατηγορήθηκε για «διάδοση του ισλαμοφοβικού αφηγήματος» χρησιμοποιώντας ψεύτικες και επεξεργασμένες φωτογραφίες από το σημείο.

Παρά τις διαψεύσεις, τις ανακοινώσεις ακόμα και τη δημοσίευση των metadata που δεν άφηναν χώρο σε καμία αμφισβήτηση, οι ισχυρισμοί αυτοί συνέχιζαν. Ανάμεσα σε εκείνους που υπέδειξαν ότι η φωτογραφία του γαλλικού Sputnik ήταν παραποιημένη ήταν και ο Guardian.

Σήμερα, αρκετό καιρό μετά, ο Guardian παραδέχθηκε το λάθος του γράφοντας σε story στον λογαριασμό του μέσου στο Instagram:

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας, το Sputnik France, και δεχόμαστε ότι δεν είχε υποβληθεί σε επεξεργασία. Ζητούμε συγγνώμη για την υπόδειξή μας».

Ο Guardian πήρε πίσω ένα από τα βέλη της λάσπης που κατά καιρούς έχουν εξαπολύσει στο Sputnik για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη…

Θέμα:
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (38)
Tags:
Παναγία των Παρισίων, σκίτσο, καρτούν, fake news, Guardian, Sputnik
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΚΙΤΣΑ