Σκίτσα

Γουάν, ο νομισματικός τιμωρός

ΣΚΙΤΣΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα οι κινεζικές εξαγωγές να είναι φτηνότερες και πιο ανταγωνιστικές.

Γουάν, ο νομισματικός τιμωρός

Το κινεζικό γουάν υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να άγγιξε και να ξεπέρασε τα 7 γουάν προς 1 δολάριο.

Την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, έθεσε το γουάν στα 6,9996 ανά 1 δολάριο που αποτελεί τη χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων 11 ετών.

Η πτώση της τιμής του γουάν καθιστά φτηνότερες τις κινεζικές εξαγωγές και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικές.

Οι εξελίξεις με το γουάν οδήγησαν σε «βουτιά» του δείκτη Dow Jones της Wall Street, με τις ΗΠΑ να αντιδρούν χαρακτηρίζοντας την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμα.

Η κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον προκάλεσε την ενόχληση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας που διαμήνυσε ότι η απόφαση υπονομεύει την παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη, προκαλεί αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά και βλάπτει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πτώση της ισοτιμίας του γουάν έρχεται εν διαμάχης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με την επιβολή δασμών.

Την 1η Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την πλευρά της, η Κίνα απάντησε ανακοινώνοντας ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σταματούν να αγοράζουν αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Tags:
νόμισμα, ισοτιμία, Εμπορικός πόλεμος, Γουάν, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΚΙΤΣΑ