10:30 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
Σκίτσα

«Νερό κι αλάτι» οι αμερικανικοί δασμοί στα ελληνικά προϊόντα

ΣΚΙΤΣΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζεται να επισκεφθεί στην Αθήνα εν μέσω οικονομικού αναβρασμού στην ΕΕ από την επιβολή δασμών σε πλήθος ευρωπαϊκών αγαθών, μεταξύ των οποίων και ελληνικά.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται τις επόμενες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή συμπίπτει και με ένα σοβαρό πλήγμα σε αρκετά ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων φρούτα, γαλακτοκομικά και κρέατα.

Μεγάλη, ωστόσο, αναμένεται να είναι η ζημιά και στους κονσερβοποιούς κομπόστας ροδάκινου αλλά και στους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου σε Πέλλα και Ημαθία.

Να σημειωθεί πως η αύξηση είναι της τάξης του 25% στον ήδη υπάρχοντα δασμό 18%, με τους δασμούς να ανέρχονται συνολικά στο 43%.

Υπενθυμίζεται πως η κίνηση αυτή των ΗΠΑ αποτελεί απάντηση στην ΕΕ μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι η ένωση είχε προχωρήσει σε επιχορηγήσεις προς την ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές δημιούργησε πλήγμα στην ανταγωνιστική της  Airbus, Boeing.

Έτσι τα νέα εμπορικά μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στις 18 Οκτωβρίου του 2019 και θα αφορούν δασμούς 10% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αεροσκαφών και δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

Πέρα από τα ελληνικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, πλήθος άλλων ευρωπαϊκών αγαθώς, όπως τα ιταλικά τυριά και τα γαλλικά κρασιά, αναμένεται να πληγούν από το νέο «χαστούκι» των ΗΠΑ.

Tags:
ΗΠΑ, Ελλάδα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αγροτικά προϊόντα, γεωργικά προϊόντα, Δασμοί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΚΙΤΣΑ