16:36 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
SMARTPHONES
Λήψη σύντομου url
0 50
Βρείτε μας

Ξέρατε ότι πολλοί ιστότοποι και εφαρμογές συλλέγουν από τα δεδομένα από την γεωγραφική σας θέση, μέχρι και την ώρα που ξυπνάτε κάθε πρωί; Πρώην εργαζόμενοι της Apple βρήκαν τρόπο να βάλουν τέλος σ’ αυτή την ηλεκτρονική κατασκοπεία.

Οπότε, εάν είστε χρήστης συσκευής iOS, έχουμε καλά νέα για σας. Πλέον, έχετε μια ευκαιρία να δείτε ποιες εφαρμογές συλλέγουν τα προσωπικά σας στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η ασυνήθιστη εφαρμογή, που ονομάζεται Lockdown, σχεδιάστηκε από 3 πρώην υπαλλήλους της Apple -τους Τζόνι Λιν και Ραχούλ Ντεβάν- κυκλοφόρησε τον περασμένη Ιούλη και έχει ήδη περισσότερους από 100 χιλ. χρήστες.

Μέχρι στιγμής έχει μπλοκάρει περισσότερους από 1 δις. συλλέκτες προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για ένα firewall που χρησιμοποιεί το VPN της Apple και σε αντίθεση με παρόμοιες εφαρμογές, δεν συλλέγει τα στοιχεία των χρηστών.

«Δεν έχουμε καμία πρόσβαση σε αυτά», ανέφερε ένας από τους δημιουργούς της εφαρμογής, σε συνέντευξή του στο Forbes. Όπως αναφέρει ο έτερος των δημιουργών, ο Τζόνι Λιν, πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση καθώς και κάποιοι ιστότοποι συλλέγουν δεδομένα, κρυφά, και στη συνέχεια τα στέλνουν σε διαφημιστικές εταιρείες και άλλους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σκιώδες προφίλ του καθενός χρήστη, που συχνά περιλαμβάνει ακόμη και πιο προσωπικές πληροφορίες. Ακόμη και την ώρα που ξυπνά κάποιος ή τα αγαπημένα του φαγητά.

Σύμφωνα με τον Λιν, αυτοί οι τράκερς επηρεάζουν και την απόδοση των συσκευών. «Το να έχεις δεκάδες τράκερς διαρκώς να στέλνουν τα αποτελέσματα οδηγεί σε προβλήματα όπως εξάντληση της μπαταρίας, αυξημένη κατανάλωση data, ενώ και το κινητό γίνεται πιο αργό», καταλήγει ο Λιν.

Tags:
iPhone, κινητά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK