19:33 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
SMARTPHONES
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Κοινή προσπάθεια των Google και Apple για δημιουργία εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα εντοπίζει τυχόν μολυσμένες επαφές του εκάστοτε χρήστη, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19), εγείρει ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) έχει οδηγήσει μεγάλες εταιρείας τεχνολογίας να ενωθούν για την καταπολέμησή του και έτσι η Google με την Apple ανακοίνωσαν, την Παρασκευή, πως θα συνεργαστούν σε μια εφαρμογή η οποία θα μπορεί να ανιχνεύει τυχόν μολυσμένες επαφές του εκάστοτε χρήστη.

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει, μοιράζοντας πληροφορίες ταυτοποίησης μεταξύ κοντινών τηλεφώνων μέσω σύνδεσης Bluetooth και ειδοποιώντας τους χρήστες όταν έρχονται σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή με κάποιον που αργότερα αποδείχθηκε θετικός στον κορονοϊό. 

Ακόμα, οι διακομιστές της εφαρμογής έχουν μνήμη 14 ημερών. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες επιχείρησαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι η ταυτότητα και η τοποθεσία των χρηστών δεν θα κοινοποιείται, επιμένοντας ότι η εφαρμογή λειτουργεί σε σχέση με το πόσο κοντά βρίσκονται άλλα τηλέφωνα και όχι με βάση τη γεωγραφική θέση.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Google και η Apple επισήμαναν το εξής:

«Η ιδιωτικότητα, η διαφάνεια και η συγκατάθεση έχουν ύψιστη σημασία σε αυτήν την προσπάθεια».

Μπορεί η χρήση της εφαρμογής να είναι προαιρετική, αλλά εγείρονται ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας αφού η πλειονότητα των χρηστών έχει κινητά τηλέφωνα με λογισμικό είτε της Apple (iOS) είτε της Google (Android).

​Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών εξηγεί ότι τα API της εφαρμογής θα λειτουργούν χειροκίνητα και σύμφωνα με άλλα apps που έχουν κατασκευαστεί από Δημόσιες Αρχές Υγείας.

​Οι εταιρείες, ωστόσο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα συμβαίνει εάν κάποιος χρήστης έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο ή σε περίπτωση λανθασμένης ειδοποίησης για θετικό δείγμα ως προς τον κορονοϊό.

​Περίπου 20 κυβερνήσεις πόλεων και Πολιτειών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε διάφορα στάδια υιοθέτησης μιας παρόμοιας εφαρμογής που ονομάζεται Private Kit, η οποία αναπτύχθηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Η Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, ένα άλλο μοντέλο με βάση το Bluetooth -όπως υποδηλώνει η ονομασία- σχετικά με τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, έχει προσφερθεί από την Ε.Ε. ως λύση για τον εντοπισμό επαφών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
Apple, Google, κορονοϊός, εφαρμογή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK