09:39 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
SMARTPHONES
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Οι ιοί αποτελούν σοβαρή απειλή για τα προσωπικά δεδομένα. Ένας ειδικός στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συγκρίνει το επίπεδο προστασίας έναντι επιθέσεων διαφόρων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι ιοί μπορούν να διεισδύσουν σε εφαρμογές ανταλλαγές μηνυμάτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετς, μέσω προγραμμάτων περιήγησης, παιχνιδιών, παραβιασμένων ιστοσελίδων, καθώς και μέσω της λήψης αρχείων και του ανοίγματος «αναξιόπιστων» συνδέσμων, τονίζουν οι ειδικοί.

Όπως προειδοποιεί ο Πάβελ Σούρπουνιουκ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου και Συμβούλων στο «Group-IB», εταιρείας παροχής υπηρεσιών για την προστασία στον κυβερνοχώρο, εάν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό σε μια εφαρμογή, ο κίνδυνος για απώλεια των δεδομένων στον υπολογιστή, στο κινητό ή στο τάμπλετ είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τον Σούρπουνιουκ, το λογισμικό υποκλοπής spyware μπορεί να εκμεταλλευτεί τα «δακτυλικά αποτυπώματα» που άφησε η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως αντίγραφα μηνυμάτων εκτός σύνδεσης ή άλλα σημαντικά δεδομένα.

Όπως υπογραμμίζει ο ειδικός, δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλείς υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, επειδή οι «εισβολείς» μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών μέσω εφαρμογών τρίτων.

Τι έδειξε η συγκριτική ανάλυση των τριών υπηρεσιών που θεωρούνται οι ασφαλέστερες

Η Group-IB πραγματοποίησε πρόσφατα μια συγκριτική ανάλυση της ασφάλειας των τριών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων που αναφέρονται συχνά ως οι πιο ασφαλείς: Telegram, Segnail και Wickr Me.

«Το Group-IB διερεύνησε τη λειτουργικότητα, το άνοιγμα και την "αρχιτεκτονική" αυτών των προγραμμάτων. Αποδείχθηκε ότι όλα έχουν ορισμένα κοινά ελαττώματα» δήλωσε ο Σούρπουνιουκ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα μηνύματα οποιουδήποτε δημόσιου προγράμματος (εμπορικό ή δωρεάν, δημοφιλές ή άγνωστο) περνούν από τους διακομιστές που ελέγχονται μόνο από τους ιδιοκτήτες.

«Τα δεδομένα αποθηκεύονται στον διακομιστή για αρκετό καιρό» σημείωσε ο ειδικός.

Tags:
κυβερνοχώρος, tablet, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστής, ιός, Τεχνολογία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK