09:53 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
SOCIAL MEDIA
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τέλος στο WhatsApp βάζει η Τουρκική Προεδρία, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (10/01), αφού εκφράζονται ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Από τις 11 Ιανουαρίου, το Γραφείο της Τουρκικής Προεδρίας θα μεταβεί στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων BiP, που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία Turkcell, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (10/01), και θα εγκαταλείψει το WhatsApp λόγω ανησυχιών για τα προσωπικά δεδομένα.

Σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, που επικαλείται εσωτερικά μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε ομάδες του WhatsApp, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

​Η απόφαση ελήφθη εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για το σχέδιο της WhatsApp να αρχίσει την κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων με τη μητρική της εταιρεία, δηλαδή το Facebook.

Οι χρήστες πρέπει να αποδεχτούν τους νέους όρους, οι οποίοι επιτρέπουν τις πιο στοχευμένες διαφημίσεις ειδάλλως θα χάσουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο WhatsApp από τις 8 Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι οι επικαιροποιημένοι όροι χρήστη έχουν εκληφθεί αρνητικά από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία τους έχει χρησιμοποιήσει για την προώθηση αυτο-ανεπτυγμένων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Πάντως, ο Αλί Τάχα Κοτς, επικεφαλής του Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Προεδρίας, προέτρεψε -μεταξύ άλλων- τους Τούρκους πολίτες να στραφούν σε «τοπικό και εθνικό λογισμικό», υποστηρίζοντας ότι η κίνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διαφυλάξει τα δεδομένα της.

​Από την πλευρά της, η Turkcell ανέφερε ότι περίπου ένα εκατομμύριο νέοι χρήστες εντάχθηκαν στο BiP Messenger κατά τις τελευταίες 24 ώρες και η εφαρμογή έχει «κατέβει» περισσότερες από 53 εκατομμύρια φορές από την κυκλοφορία της, δηλαδή από το 2013.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προηγουμένως προειδοποιήσει για τον «ψηφιακό φασισμό», υποστηρίζοντας ότι το μονοπώλιο του ελέγχου των δεδομένων θα προκαλέσει καταστροφή στον κόσμο.

Σε μια ομιλία του, τον Νοέμβριο, ο Ερντογάν είπε ότι το να παραμείνουμε «ανθρώπινοι» στην ψηφιακή εποχή θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί για αστυνόμευση πλατφορμών και ιστότοπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πολιτικές απόψεις που εκείνη θεωρεί δυσάρεστες.

Tags:
WhatsApp, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK