17:44 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
STYLE
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Ο λωτός σχετίζεται στενά με την πνευματική και πολιτιστική ζωή του λαού του Βιετνάμ. Είναι επίσης το αποκορύφωμα της βιετναμέζικης μαγειρικής κουλτούρας. Τώρα, μπορεί κανείς να αγοράσει και χειροποίητα καπέλα φτιαγμένα από φύλλα λωτού.

Δεν υπάρχει κανένας Βιετναμέζος που να μην έχει δοκιμάσει τσάι από φύλλα λωτού, σαλάτα λωτού, ή μαρμελάδα λωτού. Σήμερα, στην παλαιά πρωτεύουσα του Βιετνάμ, στην πόλη Χουέ, θα βρει κανείς το... τρεντ του Βιετνάμ: αναμνηστικά ή είδη οικιακής χρήσης φτιαγμένα από φύλλα λωτού.

«Ποιητικό» καπέλο

Το παραδοσιακό κωνικό βιετναμέζικο καπέλο non la είναι γνωστό σε όλη τη χώρα. Όμως τα χωριά όπου ζουν οι τεχνίτες που φτιάχνουν αυτά τα καπέλα κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα βρίσκονται στην περιοχή του Χουέ. Εκεί γεννήθηκε η εικόνα των χαριτωμένων κοριτσιών με τα φορέματα Ao zai που θεωρούνται η εθνική φορεσιά γυναικών στο Βιετνάμ και κρύβουν τα πρόσωπά τους πίσω από τα καπέλα non la. Αυτή η όμορφη και τρυφερή εικόνα είναι τόσο ελκυστική που όλοι όσοι έρχονται στο Χουέ, θέλουν να έχουν ένα «ποιητικό» καπέλο για αναμνηστικό.

«Τα καπέλα non la από τα φύλλα του λωτού είναι μια μοναδική και όμορφη τάση της μόδας. Μου αρέσει πολύ, είναι καλόγουστο και φιλικό προς το περιβάλλον» είπε η Nguyen Thi Nhan, κάτοικος του Χουέ.

Ένα κορίτσι φτιάχνει ένα καπέλο από φύλλα λωτού
© Φωτογραφία : Προσωπικό αρχείο: Nguyen Thanh Tao
Ένα κορίτσι φτιάχνει ένα καπέλο από φύλλα λωτού

«Το φύλλο λωτού χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή μας κουζίνα εδώ και καιρό, π.χ. σε πιάτα με ρύζι τυλιγμένο σε φύλλα λωτού ή με τηγανητό ρύζι Duong Tyau επίσης τυλιγμένο σε φύλλα λωτού. Στη βιετναμέζικη κουζίνα, το γεγονός ότι το πιάτο περιέχει τέτοια φύλλα, αυξάνει την αξία του. Αυτό ισχύει πλέον και για τα καπέλα non la. Είναι μοντέρνα, κομψά, παραδοσιακά και πολύ αρμονικά» ανέφερε η Quynh Nga, η ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου στο Χουέ.

Ποικιλία μοναδικών εργόχειρων

Ο Nguyen Thanh Tao, γεννημένος το 1988, έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Γραφιστικής του Πανεπιστημίου Τεχνών του Χουέ και επέλεξε να ιδρύσει μια μικρή επιχείρηση για να φτιάχνει χειροποίητα έργα από το παραδοσιακό, για τον βιετναμέζικο λαό, υλικό: το φύλλο λωτού. Ο Thanh Tao εργάζεται ακούραστα και φτιάχνει μοναδικά αντικείμενα, εμπνευσμένα από το πνεύμα της παλιάς αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης σε συνέντευξή του στο Sputnik, σήμερα κατασκευάζει περίπου 20 διαφορετικά είδη από φύλλα λωτού.

«Ο λωτός είναι το σύμβολο του Βιετνάμ και θέλω η εικόνα του όμορφου λουλουδιού της πατρίδας μου να είναι γνωστή σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων» επισημαίνει ο Nguyen Thanh Tao.

Τσάντα φτιαγμένη από φύλλα λωτού
© Φωτογραφία : Προσωπικό αρχείο: Nguyen Thanh Tao
Τσάντα φτιαγμένη από φύλλα λωτού

Το πρώτο εργόχειρο από φύλλο λωτού που παρουσίασε στο κοινό ήταν το παραδοσιακό βιετναμέζικο καπέλο non la. «Ξεκίνησα με την ιδέα να φτιάχνω καπέλα από φύλλα λωτού, επειδή αυτό το καπέλο αποτελεί πια παρελθόν στο Βιετνάμ, οι άνθρωποι σχεδόν σταμάτησαν να το φορούν. Έπρεπε να σκεφτώ και να φτιάξω κάτι καινούριο για να δει ο πελάτης το παραδοσιακό βιετναμέζικο καπέλο non la με άλλο μάτι και νέα συναισθήματα» εξήγησε ο καλλιτέχνης.

Βεντάλιες από φύλλα λωτού
© Φωτογραφία : DOAN QUANG
Βεντάλιες από φύλλα λωτού

Καπέλα φτιαγμένα από φύλλα λωτού εμφανίστηκαν στο Χουέ -την παλιά πρωτεύουσα του Βιετνάμ- πριν από δυο-τρία χρόνια, αλλά μόνο φέτος το καλοκαίρι αυτό το μοναδικό χειροποίητο έργο έγινε πραγματικά δημοφιλές. Μαζί με τα καπέλα, την προσοχή των πελατών προσελκύουν τα ανθοδοχεία, οι επιτραπέζιες λάμπες, οι βεντάλιες, οι κορνίζες φωτογραφιών και οι τσάντες με την εικόνα ενός φύλλου λωτού, το σύμβολο του Χουέ. Σήμερα υπάρχει δυνατότητα να βρει κανείς αυτά τα αντικείμενα όχι μόνο στο Χουέ, αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις του Βιετνάμ: το Ντα Νανγκ, το Ανόι και τη Χο Τσι Μιν. Μια βεντάλια ή ένα καπέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή ζωή, αλλά και να γίνει ένα πρωτότυπο δώρο. Τα χαρακτηριστικά τους, όπως η φιλικότητα προς το περιβάλλον, η πρωτοτυπία, τα ζωντανά χρώματα και η πρακτικότητα καθιστούν τα αντικείμενα από φύλλα λωτού ελκυστικά και γοητευτικά όχι μόνο για τους κατοίκους του Βιετνάμ, αλλά και για τους ξένους τουρίστες.

«Τα καπέλα και άλλα αντικείμενα από φύλλα λωτού είναι μοναδικά, τα μοτίβα των φύλλων δημιουργούν μια τέλεια φυσική εικόνα. Αγόρασα μερικά καπέλα και τσάντες από τέτοια φύλλα ως δώρα» δήλωσε η Lan Huong, κάτοικος του Ανόι. «Είχα ήδη αγοράσει καπέλα φτιαγμένα από φύλλα καρύδας στο Ανόι, αλλά όταν έφτασα στο Χουέ, εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από τα καπέλα με φύλλα λωτού που δεν μπορούσα να μην αγοράσω μερικά» παραδέχθηκε ένας τουρίστας από την Ευρώπη.

Τα αναμνηστικά από φύλλα λωτού θυμίζουν όχι μόνο την αυτοκρατορική πόλη της Χουέ, αλλά αντιπροσωπεύουν ολόκληρη τη χώρα του Βιετνάμ.

Tags:
Βιετνάμ, καπέλο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK