08:34 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΤΕΧΝΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Από την Ευρώπη μέχρι την Καραϊβική, ο Τζέισον ντε Κέιρς Τέιλορ φτάνει την ανθρώπινη τέχνη στα βάθη της θάλασσας. Το νέο του πρότζεκτ μάς μεταφέρει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία.

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ο Τζέισον ντε Κέιρς Τέιλορ έχει αφοσιωθεί σε ένα παράξενο είδος τέχνης: δημιουργεί γλυπτά τα οποία βυθίζει στη θάλασσα, από την Ευρώπη μέχρι την Καραϊβική. Το νέο του πρότζεκτ, Coral Greenhouse (Θερμοκήπιο Κοραλίων), μας μεταφέρει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, όπου συνεργάζεται με το Μουσείο Υποβρύχιας Τέχνης της Αυστραλίας (MOUA).

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια σειρά από υποβρύχια γλυπτά που αναπαριστούν νέους ανθρώπους, στους οποίους ο Τέιλορ στηρίζει την προστασία και τη διάσωση των θαλασσών. Σήμα κατατεθέν της έκθεσης το υπερ-θαλάσσιο άγαλμα της 12χρονης Τακόντα Τζόνσον: ενός κοριτσιού γηγενούς φυλής στην οποία ανήκε κάποτε η περιοχή. Το γλυπτό αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία της θάλασσας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες.

Στόχος, λοιπόν, της υποβρύχιας γλυπτικής του Τέιλορ δεν είναι μόνο να εντυπωσιάσει το βλέμμα, αλλά και να ευαισθητοποιήσει - εν προκειμένω, σχετικά με το μέλλον του πλανήτη και ειδικότερα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων ή, σε άλλες περιπτώσεις, για το προσφυγικό πρόβλημα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «My Modern Me», ωστόσο, ο καλλιτέχνης πέρασε ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο: «Μέσα στα τελευταία χρόνια έχει αποχρωματιστεί σε κάποιο βαθμό, αλλά κυρίως στα βόρεια τμήματά του. Τα δύο τρίτα του παραμένουν απίστευτα παρθένα και όμορφα, αλλά υπάρχει αυτή η πλάνη ότι πεθαίνουν ή ότι έχουν πεθάνει ήδη». Ο ίδιος συμπληρώνει το εξής: «Στην πραγματικότητα η περιοχή όπου χτίσαμε το υποθαλάσσιο μουσείο έχει μερικά από τα καλύτερα κοράλλια που έχω δει στη ζωή μου, έτσι θελήσαμε να τα δει και ο κόσμος και να αποκτήσει το κίνητρο να τα προστατεύσει».

Δείτε παρακάτω υποθαλάσσια γλυπτά του από διάφορα μέρη του κόσμου:

Σχετικά:

Φωτογράφος χρησιμοποιεί το εφέ της κίνησης και του χορού: Δημιουργεί εικόνες βγαλμένες από όνειρα
Κλαδάκια-eyeliner, κάμπιες-σκουλαρίκια: Δημιουργός μετατρέπει φυσικά υλικά σε αξεσουάρ και μακιγιάζ
Βαρκελώνη: Γλάστρες αντί για θεατές στην πρώτη συναυλία στο Λισέου μετά την καραντίνα - Βίντεο
Tags:
περιβάλλον, τέχνη, υποθαλάσσιο μουσείο, Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία, βυθός, θάλασσα, γλυπτική, γλυπτά, γλυπτό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK