08:00 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια ομάδα επιστημόνων από το Νέο Μεξικό κατάφερε να δημιουργήσει το πιο ανθεκτικό μέταλλο που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα η επιστήμη, η σκληρότητα του οποίου μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη του διαμαντιού.

Την ανάπτυξη ενός νέου πανίσχυρου μεταλλικού κράματος ανακοίνωσε το εργαστήριο Sandia National Laboratories που έχει την έδρα του στο Νέο Μεξικό και αποτελεί προμηθευτή των ΗΠΑ σε  βοηθητικά συστήματα πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το εργαστήριο, το κράμα χρυσού και λευκόχρυσου που κατασκεύασε, είναι τόσο σκληρό που μόνο το διαμάντι μπορεί να συγκριθεί σε ανθεκτικότητα.

Το κράμα έχει τόση ανθεκτικότητα και δύναμη που εκτιμάται ότι είναι 100 φορές σκληρότερο από ενισχυμένο χάλυβα και μπορεί να αντέξει σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες καθώς και σε υψηλά επίπεδα τριβής.

Το κράμα που, σύμφωνα με το εργαστήριο, ανακαλύφθηκε τυχαία, έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό που το κάνει πραγματικά μοναδικό. Το συγκεκριμένο υλικό έχει την ιδιότητα να παράγει μόνο του το λιπαντικό του, γεγονός που άμεσα μειώνει τα επίπεδα τριβής που τυχόν του ασκούνται. Το κράμα παράγει εξαιρετικά λεπτές στρώσεις σκληρού άνθρακα. Οι στρώσεις έχουν το πλάτος ενός ατόμου, ενώ η ανθεκτικότητα του άνθρακα που περιέχουν συγκρίνεται με εκείνη του διαμαντιού.

Το νέο μέταλλο που δημιουργήθηκε θεωρείται το πιο ανθεκτικό είδος μετάλλου που γνωρίζει η επιστήμη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στον τομέα της ανάπτυξης ηλεκτρονικών συστημάτων και της βιομηχανίας, όσο και σε διαστημικά προγράμματα.

«Αυτά τα ανθεκτικά υλικά θα μπορούσαν να προσφέρουν οφέλη σε μια σειρά συσκευών», δηλώνει ο μηχανικός της Sandia, Κρις Νόρντκουιστ, προσθέτοντας ότι «αυτό το υλικό θα προσφέρει άλλο ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των υπαρκτών περιορισμών που υπάρχουν στα μεταλλικά μικροηλεκτρικά εξαρτήματα».

Tags:
λιπαντικό, κράμα, ανακάλυψη, μέταλλο, Επιστήμη, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK