11:36 25 ΑΠΡΙΛΙΟY 2019
Παλαιότερα βραβεία αντι-Νόμπελ

Βραβεία αντι-Νόμπελ έλαβαν τρελοί επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο

© AFP 2018 / Stan Honda
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Μια αλλιώτικη θεραπεία για την πέτρα στα νεφρά, που απαιτεί μια βόλτα με το «τρενακι του τρόμου» σε λούνα παρκ αλλά και μια διατροφική ανάλυση του κανιβαλισμού είναι ανάμεσα στις βραβευθείσες μελέτες των φετινών αντι-Νόμπελ.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, φιλοξένησε φέτος τα βραβεία Ig Nobel, γνωστά και ως αντι-Νόμπελ, με στόχο να προωθήσει την εύθυμη πλευρά της επιστήμης και να προκαλέσει γέλιο.

Το βραβείο των «τρελών επιστημόνων» είναι μια επιταγή του ενός τρισεκατομμυρίου σε νόμισμα της Ζιμπάμπουε και η δυνατότητα να δώσουν μια ομιλία διάρκειας 60 δευτερολέπτων πριν ένα οκτάχρονο κορίτσι τους διακόψει φωνάζοντας: «Σε παρακαλώ σταμάτα. Βαριέμαι».

Τα αντι-Νόμπελ διοργανώνονται από το σατιρικό επιστημονικό περιοδικό »Annals of Improbable Research» και χωρίζονται σε δέκα κατηγορίες, ακριβώς όπως και τα κανονικά Νόμπελ, μεταδίδει το AFP.

Φέτος, το αντι-Νόμπελ Ιατρικής πήγε σε δύο Αμερικανούς ερευνητές για μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 σχετικά με το πως το «τρενάκι του τρόμου», μπορεί να συμβάλει στην αποβολή από τον οργανισμό της πέτρας στο νεφρό.

Το βραβείο διατροφής πήγε σε μια ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε που υπολόγισε ότι η πρόσληψη θερμίδων στην κανιβαλιστική διατροφή είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό, τι από στις «περισσότερες άλλες παραδοσιακές δίαιτες με κρέας».

Μια επιστημονική μελέτη για το ότι οι χιμπατζήδες μιμούνται τους ανθρώπους με την ίδια συχνότητα και εξίσου καλά με τους ανθρώπους που μιμούνται τους χιμπατζήδες κέρδισε το βραβείο ανθρωπολογίας.

Το βραβείο βιολογίας πήγε σε μια ομάδα που απέδειξε ότι οι σομελιέ μπορούν να αναγνωρίσουν με την όσφρηση την παρουσία μίας μύγας σε ένα ποτήρι κρασί μια κοινή προσπάθεια ακαδημαϊκών από την Κολομβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Tο αντι-Νόμπελ ειρήνης κέρδισαν επιστήμονες που μέτρησαν τη συχνότητα, τα κίνητρα και τις επιπτώσεις που έχουν οι βρισιές και οι φωνές κατά την όδηγηση.

Tags:
Ig Nobel, Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK