08:10 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε λειτουργία τέθηκαν τα πρώτα τρένα με υδρογόνο στον κόσμο. Κατασκευασμένα από γαλλική εταιρεία, τα δύο τρένα λειτουργούν στη Γερμανία διανύοντας απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων.

Τα πρώτα τρένα με υδρογόνο στον κόσμο άρχισαν να κυκλοφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της βόρειας Γερμανίας. Πρόκειται για δύο τρένα Coradia iLint τα οποία κατασκεύασε η γαλλική εταιρεία Alstom, κατασκευάστρια και των ταχύτατων TGV.

Τα τρένα διανύουν απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων ανάμεσα σε γερμανικές πόλεις, οι οποίες έως τώρα συνδέονταν με ντιζελοκίνητα τρένα.

Η τεχνολογία υδρογόνου είναι πιο ακριβή, αλλά πιο φιλική στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, τα οχήματα είναι πιο ήσυχα, πράγμα σημαντικό για πόλεις που θέλουν να μειώσουν τόσο τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα (λόγω κλιματικής αλλαγής), όσο και την ηχορύπανση.

Η ίδια εταιρεία θα παραδώσει άλλα 14 υδρογονοκίνητα τρένα μηδενικών εκπομπών ρύπων στην Κάτω Σαξονίας έως το 2021.

Λειτουργούν με κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό μέσω ενός συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου, μια διαδικασία που αφήνει ως υποπροϊόντα στο περιβάλλον μόνο ατμό και νερό. Η έξτρα παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου, που επίσης διαθέτει το τρένο.

Το τρένο μπορεί να διανύσει περίπου 1.000 χιλιόμετρα χωρίς να ανεφοδιασθεί με υδρογόνο, μια απόσταση περίπου ίδια με εκείνη των ντιζελοκίνητων τρένων.

Υπάρχουν κι άλλες χώρες που ενδιαφέρονται επίσης για τα τρένα υδρογόνου, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ιταλία και ο Καναδάς, ενώ η γαλλική κυβέρνηση θέλει το πρώτο τρένο υδρογόνου να τρέξει στο δίκτυο της χώρας έως το 2022.

Tags:
υδρογόνο, τρένο, Coradia iLint, Γερμανία, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK