Τεχνητή Νοημοσύνη

Ένα τεστ λέξεων υπέδειξε τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι τους ξεχωρίζει από τις μηχανές

CC0 / geralt / artificial-intelligence
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Εάν έπρεπε να σώσετε τη ζωή σας και να αποδείξετε ότι είστε άνθρωπος και όχι ρομπότ, λέγοντας μόνο μία λέξη, ποια θα ήταν αυτή; Αυτό το ερώτημα έθεσαν δύο ερευνητές σε πάνω από 900 ανθρώπους και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Ένα νέο τεστ που έχει σκοπό να ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα ρομπότ σκέφτηκαν δύο επιστήμονες του MIT.

Σε έναν κόσμο (ή και ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον) που τα androids Τεχνητής Νοημοσύνης θα απαγορεύονταν και θα τιμωρούνταν με τη θανατική ποινή, οι άνθρωποι θα καλούνταν να αποδείξουν την ανθρώπινη φύση τους με μόνο μία λέξη, ποια θα ήταν αυτή; Αυτό είναι το σκεπτικό της νέας μεθόδου των ερευνητών του MIT, John P. McCoy και Tomer D. Ullman, οι οποίοι και διενήργησαν σχετική έρευνα με αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. 

Η εν λόγω μέθοδος που ακολουθήθηκε ονομάζεται «Minimal Turing Test» και μοιάζει αρκετά με τη μέθοδο «Turing Test» — η οποία αφορά σε ένα ερωτηματολόγιο που καθορίζει εάν μία μηχανή έχει την ικανότητα να σκέπτεται σαν άνθρωπος. 

Στο τεστ συμμετείχαν 936 άτομα που κλήθηκαν «να σώσουν τη ζωή τους» — στο φανταστικό σενάριο, πάνω στο οποίο βασίστηκε το πείραμα — είτε επιλέγοντας μόνο μία λέξη, είτε διαλέγοντας μία λέξη ανάμεσα σε δύο επιλογές που τους δόθηκαν. 

Σύμφωνα με το The Verge, οι λέξεις που επέλεξαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες περιστρέφονταν γύρω από έναν μικρό αριθμό θεμάτων, με τη λέξη «αγάπη» να είναι η πιο δημοφιλής (επιλέχθηκε από 134 άτομα). Ακολούθησαν οι λέξεις «συμπόνια», «άνθρωπος» και «παρακαλώ».

Μεταξύ των λέξεων που επιλέχθηκαν ήταν και η λέξη «ακαθαρσίες». Η συγκεκριμένη λέξη μάλιστα είχε αξιοσημείωτες επιδόσεις στη δεύτερη φάση του τεστ, η οποία ζητούσε από τους συμμετέχοντες να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο λέξεις. 

Λέξεις όπως «αγάπη», «άνθρωπος» και «παρακαλώ» επιλέχθησαν επίσης αρκετές φορές, αλλά όχι τόσες όσες η λέξη «ακαθαρσίες».

Οι ερευνητές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τεστ, ανέφεραν πως επρόκειτο κυρίως και κοινωνικο-ψυχολογική άσκηση, παρά για καθαρά επιστημονική έρευνα. 

Tags:
Τεχνητή Νοημοσύνη, έρευνα, ρομπότ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK