16:18 17 ΙΟΥΝΙΟY 2019
ρομπότ σε κόκκινο φως

Καθηγήτρια υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες προέβλεψαν ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη

© AFP 2019 / BEN STANSALL
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η αμερικανίδα καθηγήτρια του πανεπιστημίου Στάνφορντ κάνει ξεχωριστή αναφορά στον Τάλω, τον γιγάντιο μυθικό φρουρό της Κρήτης που είχε σώμα από χαλκό και είχε κατασκευαστεί από τον θεό Ήφαιστο.

Την άποψη ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προβλέψει την ανάπτυξη της τεχνολογίας στο μέλλον εκφράζει στο νέο του βιβλίο η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Stanford, Δρ. Αντρίν Μέιορ. 

Το βιβλίο έχει τίτλο «Gods and Robots», δηλαδή «Θεοί και Ρομπότ».

Η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν με αφηρημένο τρόπο να αντιληφθούν τις σύγχρονες εφευρέσεις όπως τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Μέγιορ κάνει ξεχωριστή αναφορά στον Τάλω, τον γιγάντιο μυθικό φρουρό της Κρήτης που είχε σώμα από χαλκό και είχε κατασκευαστεί από τον θεό Ήφαιστο, υποστηρίζοντας ότι ως σύλληψη μοιάζει με τα σημερινά ρομπότ.

Επίσης υποστηρίζει ότι η Πανδόρα, η μυθική γυναίκα που απελευθέρωσε στον κόσμο όλες τις συμφορές, μοιάζει με κάποιο κακόβουλο είδος τεχνητής νοημοσύνης βγαλμένο από επιστημονική φαντασία, που έχει στόχο να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Η καθηγήτρια παραδέχεται πάντως ότι δεν είναι πολύ πιθανό οι αρχαίοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν αυτά τα πλάσματα όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς τα ρομπότ σήμερα, όμως θα μπορούσαν να κατανοούν με αφηρημένο τρόπο τα πανίσχυρα αυτόματα που θα λειτουργούσαν σαν μηχανές.

Tags:
Τεχνητή Νοημοσύνη, ρομπότ, ΗΠΑ, Αρχαία Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK