01:56 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Κώδικας σε υπολογιστή

Το «Dharma» απειλεί τους υπολογιστές και τα αρχεία μας, τι πρέπει να προσέξουμε

© CC0
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για την εξάπλωση νέων εκδόσεων του κακόβουλου λογισμικού «Dharma» που απειλεί τους υπολογιστές και τα προσωπικά αρχεία των χρηστών.

Για νέες εκδόσεις κακόβουλου λογισμικού με την ονομασία «Dharma» που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία των υπολογιστών προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόκειται για λογισμικό τύπου «Ransomware — Cryptoware» και μπορεί να επηρεάσει αρκετές εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων.

Οι υπολογιστές μπορεί να προσβληθούν από τον «Dharma» είτε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που εμπεριέχουν κακόβουλα επισυναπτόμενα αρχεία, είτε με την επίσκεψη σε «μολυσμένες» ιστοσελίδες.

Τα αρχεία που συνήθως κρύβεται ο «Dharma» είναι τύπου.docx και.pdf, στα οποία έχουν ενσωματωθεί κακόβουλες μακροεντολές, που εκτελούνται κατά το άνοιγμά τους και εγκαθιστούν το κακόβουλο λογισμικό στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το κακόβουλο λογισμικό αφού εγκατασταθεί στον υπολογιστή, κλειδώνει τα αρχεία του χρήστη και κατόπιν ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού προκειμένου να ξεκλειδωθούν τα μολυσμένα αρχεία. Τα λύτρα ζητείται να πληρωθούν σε Bitcoin, διαφορετικά ο χρήστης χάνει τα αρχεία του.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση. Η δυνατότητα αυτή το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο σε εταιρικά δίκτυα όπου η διάδοση μπορεί να είναι ραγδαία.

Η υπηρεσία κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος καλεί τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας, αλλά και να μην πληρώνουν τα λύτρα, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Αναλυτικά, η ΔΔΗΕ καλεί τους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να διατηρούνται εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

Επίσης, όταν λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται στα μηνύματα αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία άγνωστη προς αυτούς.

Συμβουλεύει ακόμα τους χρήστες να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον φυλλομετρητή ιστοσελίδων (browser), αντί να χρησιμοποιούν υπερσυνδέσμους (links).

Τους καλεί να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου.docx και.pdf.

Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών τους συσκευών (tablet και έξυπνα κινητά τηλέφωνα).

Τέλος, όσοι αντιμετωπίσουν πρόβλημα καλούνται να επισκεφτούν τη σελίδα www.nomoreransom.org που έχουν θέσει σε λειτουργία η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3). Εκεί μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού.

Tags:
Bitcoin, ιός, κακόβουλο λογισμικό, υπολογιστής, Dharma, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK