07:50 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το βραβείο «Σκουριασμένο ξυράφι» που απονέμεται για ψευδοεπιστημονικές έρευνες δόθηκε φέτος από το περιοδικό «The Skeptic Magazine» στον γιατρό Άντριου Γουέικφιλντ για την εσφαλμένη έρευνά του που συνδέει τον αυτισμό με το εμβόλιο MMR.

Ο Άντριου Γουέικφιλντ, ο γιατρός που με μια έκθεση που δημοσίευσε το 1998 πυροδότησε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, έλαβε φέτος το βραβείο «Σκουριασμένο ξυράφι» από το περιοδικό «The Skeptic Magazine» για ψευδή έρευνά και κακή κριτική σκέψη, σύμφωνα με το iflscience.com.

Η συγκεκριμένη έρευνα συνέδεε το τριπλό εμβόλιο MMR με τον αυτισμό στα παιδιά και θεωρήθηκε η «πιο καταστροφική ιατρική απάτη των τελευταίων 100 χρόνων».

Σε μια μελέτη με δείγμα μόλις 12 παιδιά, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», ο γιατρός και η ομάδα του έκαναν λόγο για πιθανή σχέση μεταξύ του αυτισμού και του τριπλού εμβολίου ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR).

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γιατρός είχε προτείνει τη διακοπή του τριπλού εμβολιασμού MMR και είχε ζητήσει το εμβόλιο να γίνεται σε τρεις μεμονωμένες ενέσεις.

Η μελέτη άρχισε να κερδίζει, λόγω της αναπαραγωγής της από πολλά μέσα, τεράστια δημοφιλία, οδηγώντας σε απότομη πτώση των ποσοστών εμβολιασμού των παιδιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες.

Το 2004, ο δημοσιογράφος των Times, Μπράιαν Ντιρ έκανε μια ενδελεχή έρευνα για τα οικονομικά συμφέροντα του Γουέικφιλντ αναφορικά με την έρευνα ενώ αποκάλυψε πως ο γιατρός είχε αλλάξει τα αποτελέσματα της μελέτης «πειράζοντας» τα δεδομένα των ασθενών.

Παρά το ότι η μελέτη αποσύρθηκε από το περιοδικό το 2010 ως ανυπόστατη, η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Την ίδια χρονιά, το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι ο γιατρός υπέπεσε σε «σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα» και τον διέγραψε από τα ιατρικά μητρώα, που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει νόμιμα το επάγγελμα του γιατρού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Γουέικφιλντ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έκανε κάτι λάθος και μέχρι σήμερα, συνεχίζει να γυρίζει ντοκιμαντέρ και να δημοσιεύει βιβλία που αναπαράγουν τη συγκεκριμένη θεωρία.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δημοσίευσαν μια έκθεση που αναφέρει ότι ο αριθμός των παιδιών στις ΗΠΑ, ηλικίας κάτω των δύο ετών, που δεν εμβολιάστηκαν έχει τετραπλασιαστεί από το 2001.

Σχετικά:

Νέο εμβόλιο κατά του Έμπολα δημιούργησε η Ρωσία
ΠΟΥ: Μπορεί να μην υπάρχει εμβόλιο για το νέο κρούσμα του Έμπολα
Tags:
αντιεμβολιαστικό κίνημα, εμβολιασμός, βραβείο, Άντριου Γουέικφιλντ, Ηνωμένο Βασίλειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK