19:23 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ουσία φλουοξετίνη που βρίσκεται στο γνωστό φάρμακο για την κατάθλιψη, Prozac, προκαλεί έντονη ερωτική διάθεση στα αρσενικά ψάρια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αρσενικά ψάρια που έχουν εκτεθεί στην αντικαταθλιπτική ουσία φλουοξετίνη, σε επίπεδα ισοδύναμα με αυτά που είναι πιθανό να εντοπιστούν σε πολλά οικοσυστήματα γλυκού νερού, φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη όρεξη να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά απ 'ότι όταν κολυμπάνε σε καθαρό νερό.

Τα λύματα των πόλεων είναι μολυσμένα με φάρμακα, τόσο παράνομα όσο και συνταγογραφούμενα, που αποβάλλονται από το ανθρώπινο σώμα.

Ωστόσο, τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων δεν μπορούν να διαλύσουν όλα αυτά τα μόρια με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται ανησυχητικά μεγάλες ποσότητες των ουσιών αυτών σε ορισμένα οικοσυστήματα. Ως εκ τούτου εντοπίζονται, για παράδειγμα, χέλια που εμφανίζουν υψηλή συγκέντρωση κοκαΐνης.

Ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Monash, Τζέικ Μάρτιν, αποφάσισε να μελετήσει τις επιπτώσεις της φλουοξετίνης, δηλαδή του Prozac, στο κουνουπόψαρο που συνήθως αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα στις αντιδράσεις των περισσότερων ειδών ψαριών σε διάφορες ουσίες.

Στο βιβλίο του Επιστήμη του Συνολικού Περιβάλλοντος, ο Μάρτιν αναφέρει ότι αρσενικά ψάρια που βρέθηκαν για πέντε εβδομάδες σε νερό που είχε φλουοξετίνη και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε δεξαμενές με θηλυκά, πέρασαν περισσότερο χρόνο κυνηγώντας νέες συντρόφους.

Το εύρημα δημιουργεί προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το Prozac δεν αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα στους ανθρώπους. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον δρ Μάρτιν, που μίλησε στο IFLScience, το φάρμακο δρα στο σύστημα σεροτονίνης, το οποίο είναι γνωστό πως παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.

Να σημειωθεί ότι τα αρσενικά κουνουπόψαρα θεωρούνται ήδη από τους ζωολόγους, «καζανόβες» καθώς φημίζονται για την έντονη ερωτική τους διάθεση.

Ο δρ Μάρτιν εκφράζει φόβους πως η φλουοξετίνη κάνει τα αρσενικά κουνουπόψαρα ακόμα πιο εμμονικά με το σεξ, κάτι που μπορεί να τα κάνει πιο ευάλωτα στα αρπακτικά ζώα.

Ανησυχεί επίσης για τις επιπτώσεις στα θηλυκά, τα οποία ήδη υποφέρουν από την υπερπροσπάθεια να αποφύγουν τα «σεξομανή» αρσενικά.

Ο καθηγητής δεν επικεντρώθηκε μόνο στην επίδραση της φλουοξετίνης στη λίμπιντο των κουνουπόψαρων. Στην ίδια μελέτη, πραγματεύεται το κατά πόσο τα ψάρια που μεγαλώνουν σε νερά μολυσμένα με ναρκωτικά γίνονται πιο τολμηρά απέναντι σε θηρευτές.

Σχετικά:

Νεκρά ψάρια γέμισαν αμερικανικούς δρόμους μετά τον τυφώνα Φλόρενς
Προβληματισμός για τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Σχινιά
Άγνωστα ζελώδη ψάρια ανακάλυψαν ερευνητές σε βάθος 7.500 μέτρων (Φωτογραφία)
Νεκρά ψάρια στον Ρήνο λόγω καύσωνα, μέτρα ανακοίνωσε η Ελβετία
«Έβρεξε» ψάρια και χταπόδια σε κινεζική πόλη
Tags:
λίμπιντος, ψάρι, έρευνα, Prozac
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK